НБУ "оголосив вердикт" щодо валютних обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ "оголосив вердикт" щодо валютних обмежень

Валюта
4148
Національний банк України (НБУ), як і очікувалося, продовжив основні валютні обмеження ще на три місяці, включаючи норму про обов’язковий продаж 75% валютної виручки юридичних осіб, розрахунки за експортно-імпортними операціями до 90 днів.
Відповідна постанова НБУ №863 від 4 грудня оприлюднена на веб-сайті регулятора в п’ятницю пізно ввечері.
Як наголошується на веб-сайті регулятора, разом з тим Нацбанк на прохання банків і бізнесу послабив деякі адміністративні обмеження.
Згідно з постановою, відтепер норма про обов’язковий продаж у розмірі 75% не поширюється на кредити, які надаються резиденту-позичальнику за участю іноземного експортно-імпортного агентства для виконання зобов’язань за імпортним контрактом перед нерезидентом. При цьому кошти за контрактом повинні бути перераховані безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера.
Крім того, регулятор зняв вищевказану норму з грошового забезпечення, яке надає нерезидент для участі в конкурсних торгах при держзакупівлях. На думку регулятора, це має полегшити доступ нерезидентів до них.
Регулятор також постановою продовжив з двох до семи днів обов’язковий продаж надходжень, які повертаються з ініціативи іноземного банку.
Крім того, центробанк зняв обмеження, що стосується переказів з поточного рахунку на суму понад 150 тис. грн на місяць, з безготівкових розрахунків з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для особистого споживання фізосіб.
Згідно з постановою, також знято обмеження для діяльності місії Міжнародного комітету червоного хреста на максимальну суму видачі готівки з каси банку.
Як наголошується в повідомленні, центробанк також зняв заборону з купівлі іноземної валюти для перерахування за кордон коштів від продажу іноземним інвестором державних облігацій України не тільки на фондових майданчиках, а й за їх межами.
Крім того, центробанк почав заходи для посилення фінансової дисципліни банків та їх клієнтів.
Згідно з постановою, відтепер Нацбанк має право не підтверджувати покупку або переказ іноземної валюти у разі, якщо виявлені ознаки ризикової діяльності, або регулятор помітив ознаки легалізації (відмивання) доходів.
Разом з тим, Нацбанк заборонив уповноваженому банку купувати валюту для клієнтів, кошти яких розміщені на балансових рахунках 2 602 “Кошти в розрахунках суб’єктів господарювання”. Зокрема, це відноситься до коштів, які враховуються як грошове забезпечення в іноземній валюті клієнта по гарантіях, контргарантіях або резервних акредитивах в цьому або іншому уповноваженому банку. Банк може купувати іноземну валюту тільки для тих клієнтів-резидентів, сума валютних коштів яких на поточних і депозитних рахунках менше $ 25 тис.
На думку регулятора, це має стимулювати клієнтів банків використовувати власні кошти в іноземній валюті для виконання своїх валютних зобов’язань.
Постанова діє з 5 грудня 2015 по 4 березня 2016 року.
Як повідомлялося, НБУ постановою №581 від 3 вересня поточного року продовжив дію антикризових заходів, введених в 2014-2015 роках, ще на три місяці – до 4 грудня 2015 року. Зокрема, зберігаються вимоги обов’язкового продажу 75% валютної виручки та її повернення в Україну у 90-денний термін, добові ліміти на продаж в одні руки інвалюти в 3 тис. грн і на видачу готівкових коштів у нацвалюті через каси та банкомати в 300 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас