Експерт попередив: Податковий тягар стане ще важче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт попередив: Податковий тягар стане ще важче

Казна та Політика
5273
Податкові новації Міністерства фінансів спрямовані на розширення податкової бази та збільшення ставок податків. Реалізація цих новацій посилить економічну депресію в Україні.
Сильно гірше не стане, але і повернення на траєкторію економічного зростання теж буде відкладений. У підсумку рано чи пізно Україні доведеться знайти власну ефективну податкову модель і провести справжню податкову реформу.
Про це у своєму блозі написав економічний експерт Ерік Найман.
“Мінфін опублікував своє бачення податкової реформи, хоча це, скоріше, не реформа, а рихтування існуючого Податкового кодексу. Наприклад, Казахстан дійсно проводить податкову реформу з 1 січня 2017 року, замінюючи ПДВ податком з продажів (5%), а також другим роком податкової амністії (йде поки не дуже вдало, але в 2016 році плануються нові стимули з урахуванням помилок поточного року, а з 2017 року включиться “батіг” деофшоризації). В Україні ж про податкову амністію ні слова, а що стосується ПДВ, то в черговий раз планується лише поліпшити адміністрування цього податку, і то по більшій мірі декларативно, ніж реально “, – вважає експерт.
Він зазначає, що зростання бюджетних доходів і видатків на 15% в порівнянні з показниками 2015 при планованому зростанні номінального ВВП на 2% по ідеї повинен привести до зниження податкового навантаження на бізнес і людей. Однак насправді податкові зміни не припускають зниження податкового навантаження, так як податкові надходження в бюджеті-2015 складають 66%.
Тобто скорочення доходів держбюджету, на його думку, очікується за рахунок зменшення неподаткових надходжень (наприклад, від НБУ). Таким чином, податковий тиск на бізнес і людей зросте і перерозподілиться.
“Я б рекомендував впровадити модель високих податків на споживання і низьких, стимулюючих податків на бізнес і інвестиції, тобто заощадження. Україна не має грошей на соціальну економіку і європейську податкову систему. Нам ближче і корисніше американська система. У тому числі і в першу чергу, потрібна заміна ПДВ податком з продажів за ставкою 5%. Один цей крок дозволить знизити податкові ставки на бізнес і заощадження без загрози розширення дефіциту держбюджету “, – пояснив свою позицію Ерік Найман.
Податковий прес, підкреслив експерт, потрібно перенести з інвестицій на споживання, оскільки “Україна – країна жахливого недоінвестування і переспоживання”.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас