Що буде впливати на гривню в грудні: Думки аналітиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде впливати на гривню в грудні: Думки аналітиків

Валюта
2897
Аналітики FOREX CLUB в Україні виділяють кілька факторів впливу на валютний ринок у грудні.
Виплати ФГВФЛ. Вплив на ринок виплат вкладникам «Дельта банку» значно знизиться. Згідно з даними Фонду на 16 листопада, з 400 тис. вкладникам необхідно ще здійснити виплати 300 тис. Вкладникам на суму менше 1 млрд гривень. З планових 15,1 млрд грн. вже виплачено 94% гарантованої суми.
Фонд призупинив виплати за вкладами банку «Фінанси та Кредит». Тим не менш, в останній декаді листопада ФГВФО отримав черговий транш в 2 млрд грн. для виплат. Таким чином, частина ліквідності все ж чинитиме тиск на готівковий ринок.
Погіршення зовнішньоторговельного потенціалу та скорочення припливу валюти. У зв’язку з активізацією бойових дій в зоні АТО погіршилася логістика на металургійні підприємства, що з тимчасовим лагом буде обмежувати надходження валюти на ринок.
У листопаді металурги показали сильний спад виробництва. По-друге, українські товари блокуються, і з більшою ймовірністю будуть блокуватися з боку Росії, як крок у відповідь на санкції, енергетичну блокаду Криму і запровадження зони вільної торгівлі з ЄС із січня 2016 року.
Ризик нестачі енергоресурсів. У разі подальшого блокування надходження російського вугілля і обмежень по газу можливі віялові відключення, які обмежуватимуть виробничу активність великих підприємств, у тому числі компаній-експортерів, що може призвести до втрати частини валютної виручки.
Ризик відновлення бойових дій. Даний фактор буде підтримувати, і перманентно розігрівати готівковий попит на валюту, і стримувати ділову активність і зовнішньоторговельні операції.
Політичні ризики і ризики співпраці з кредиторами. Виділення чергового траншу фінансової допомоги від МВФ залежить від прийняття узгодженого бюджету, податкового кодексу, антикорупційних заходів. Оскільки криза коаліції все ще триває, існує ймовірність перестановок в Кабміні, що формує ризик відсутності рішень по необхідних проектах і відстрочки одержання кредитних коштів від західних партнерів. Очевидно, що Україна не отримає черговий транш фінансової допомоги від МВФ у поточному році.
У грудні, в Україну прибуде з візитом Віце-президент США Джо Байден, що також може розігріти спекуляції навколо підсумків даного візиту.
Борг РФ. У не залежно від обраного сценарію роботи з боргом перед РФ на суму 3 млрд доларів (реструктуризація або мораторій по виплаті зобов’язань) рішення не буде мати вплив на співпрацю з українськими кредиторами. У відносно валютного ринку – можливі інформаційні спекуляції, однак вони будуть мати обмежений вплив.
Активність НБУ і монетарна політика. Зважаючи на сильні перекоси попиту і пропозиції, дії НБУ повинні бути випереджаючими і стриманими щодо ліквідності системи. Додатковою зоною впливу виступатиме небанківський ринок обмінних операцій. При урізанні можливостей для цього сегмента ринку можуть з’явитися різкі коливання готівкового курсу і перетоки валюти на міжбанк. При звуженні пропозиції НБУ доведеться обмежувати попит, що при тривалій практиці може сформувати накопичення відкладеного попиту і ще більше обмежити пропозицію валюти з боку експортно-імпортних компаній. У разі досягнення курсу гривні рівнів 22 і 24 грн. за долар регулятор буде активно виходити на ринок з купівлею та продажем для згладжування коливань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас