Зростання економіки може забезпечити тільки захищена вітчизняна промисловість, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання економіки може забезпечити тільки захищена вітчизняна промисловість, - експерт

Казна та Політика
338
Підготовка бюджету на 2016 рік показала ризик падіння обсягів надходжень від основних бюджетоутворюючих галузей промисловості.
Свою думку про причини і умови зростання промислового виробництва висловив політолог Володимир Фесенко.
«Якщо раніше основні надходження державного бюджету забезпечували металургія та хімічна промисловість, то зараз уряд може розраховувати тільки на експорт сільськогосподарської продукції, решта – віртуальні доходи від фінансових операцій, мита або іноземні кредити. Для цього є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. На жаль, в результаті бойових дій на Сході багато українських підприємств виявилися на непідконтрольних територіях або взагалі зруйновані обстрілами », – вважає політолог.
«Є проблеми і на тих підприємствах, які все ще можуть працювати і приносити прибуток. Але їм, звичайно, потрібне сприяння уряду, навіть не спецльготи, а просто створення умов для максимально ефективної роботи.
Однак, на жаль Мінекономіки не завжди виконує відповідні завдання. Так, підготовка до приватизації Одеського припортового заводу привела до створення нових схем виведення капіталів, з’явилися незрозумілі скандальні посередники, які виводять прибуток в офшори замість поповнення державного бюджету.
Чорна металургія задихається без сировини. МЕРТ першим пріоритетом поставив отримання «швидких грошей» від експорту металобрухту, в результаті падають обсяги виробництва на металургійних заводах, недоотримує кошти бюджет, можуть початися скорочення працівників.
Можливо, варто вивчити досвід регулювання лісопереробки? Півроку тому парламент проголосував мораторій на експорт необробленої деревини, і вже зараз будуються нові заводи з переробки, в перспективі декількох років можемо отримати зростання валових доходів », – зазначає Фесенко.
«Завдання уряду – це розвивати свою індустрію, а не іноземну, і іноді для цього потрібні протекціоністські заходи, тим більше, якщо вони не суперечать міжнародним угодам України чи правилам СОТ», – резюмує експерт.
За матеріалами:
from-ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас