У валютних тисках: Банкіри розповіли, коли можлива відміна валютних обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У валютних тисках: Банкіри розповіли, коли можлива відміна валютних обмежень

Валюта
2727
Національний банк України, як очікується, продовжить основні валютні обмеження, термін дії яких закінчується 4 грудня, вважають банкіри.
“Норма про обов’язковий продаж 75% валютної виручки, швидше за все, буде продовжена. У сьогоднішніх умовах, коли на валютному ринку знову спостерігаються незначні коливання, скасування ефективного механізму коригування курсу валюти невчасне”, – сказав заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Віталій Палюра .
За його словами, у разі позитивного вирішення ситуації на Донбасі, виконання Мінських домовленостей, реалізації антикорупційних і соціально-економічних реформ, що створить передумови для економічного зростання в Україні, остаточне скасування норми обов’язкового продажу валютної виручки і лібералізація валютного ринку в цілому може відбутися в кінці 2016 року.
“Не виключено, що в 2016 році розмір валютної виручки, обов’язковий для продажу на міжбанку, може знижуватися поступово”, – додав він.
За оцінкою експерта, одним з першочергових кроків щодо пом’якшення валютних обмежень повинні стати добові ліміти на виплату валютних депозитів фізособам.
“Вважаю, що сьогодні їх (добові ліміти на виплату валютних депозитів фізособам – ред.) вже можна трохи збільшувати, цьому цілком сприяють ті обсяги готівкової валюти, які сьогодні знаходяться в обігу на готівковому ринку. Останнім часом кількість інвалюти, яку здають українці, перевищує рівень покупки “, – додав він.
Головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов також вважає малоймовірним в даний час ослаблення валютних обмежень.
“Швидше за все, ніяких істотних дій Національного банку України з ослаблення валютних обмежень на цей раз зроблено не буде. Адже в порівнянні з ситуацією тримісячної давнини умови не змінилися, а в багатьох аспектах навіть ускладнилися”, – сказав він.
Так, за словами О.Блінова, по-перше, Україна припинила нарощування золотовалютних резервів через затримку чергового траншу кредиту МВФ, по-друге, в останньому кварталі року торговельний баланс країни традиційно погіршується, і недавні події з блокуваннями поставок вугілля можуть підсилити цей тренд, незважаючи на обмежені закупівлі газу. По-третє, ситуація на валютному ринку в грудні буде значною мірою залежати від масштабу прискорення витрачання бюджетних коштів під кінець року.
“У грудні очікується великий викид гривневих коштів з рахунків Державного казначейства, так як план за видатками протягом року недовиконуємо, а держава має рекордні перехідні залишки гривні на рахунках. Масштаби вражаючі: якщо раніше за 10 місяців витрачалося 76-80% річних видатків Держбюджету, то в поточному році витрачено тільки 72,6% річного плану “, – сказав він.
Голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик вважає, що одномоментна відміна валютних обмежень в даний час може посилити тиск на курс гривні.
“Позиція регулятора досить зрозуміла: необхідно мати дані, що підтверджують стабілізацію економічних показників. Скасування регулятивних обмежувальних методів за операціями з готівковою валютою – досить радикальний крок, і необхідно бути впевненим, в тому, що, враховуючи песимістичні очікування населення, це не розкачає ринок”, – сказав він.
Аналогічної точки зору дотримується і перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
“З високим ступенем ймовірності норму про обов’язковий продаж валютної виручки продовжать. На ринку все ще відчувається дефіцит пропозиції валюти, і скасування цієї норми могло б відбитися на курсі гривні негативно. Також не варто розраховувати на зменшення норми, щоб не розхитувати ринок, який залишається все ще недостатньо стабільним. Збільшення норми представляється малоймовірним, так як тим самим регулятор подав би сигнал про погіршення ринкової ситуації “, – сказав він.
За оцінкою В.Юткіна, норма про обов’язковий продаж валютної виручки буде діяти до кінця 2016 року.
“Вважаю, що ця норма не буде скасована до кінця 2016 року. Умови її скасування лежать у площині кардинальних змін в економічній ситуації в країні, чого в наступному році очікувати не доводиться”, – сказав банкір.
Начальник управління торговельних і казначейських операцій UniCredit Bank Руслан Кравченко вважає, що поступова відміна валютних обмежень стане можливою після зміцнення курсу гривні.
“За нинішніх умов обмінний курс гривні більш-менш стабілізувався, проте немає серйозних передумов для зміцнення гривні найближчим часом, що могло б бути одним із сигналів для зняття обмежень”, – сказав він.
Як повідомлялося, НБУ постановою №581 від 3 вересня продовжив дію антикризових заходів, введених в 2014-2015 рр., ще на три місяці – до 4 грудня 2015 року. Зокрема, зберігаються вимоги обов’язкового продажу 75% валютної виручки та її повернення в Україну у 90-денний термін, добові ліміти на продаж в одні руки інвалюти в 3 тис. грн і на видачу готівкових коштів у нацвалюті через каси та банкомати в 300 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас