"Покращення" будуть? Експерти розповіли про перспективи Держбюджету-2016 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Покращення" будуть? Експерти розповіли про перспективи Держбюджету-2016

Казна та Політика
1841
Основними нововведеннями Держбюджету України на 2016 рік можуть стати збільшення витрат на оборону і розрахунок бюджету з нормами нового Податкового кодексу. Однак експерти сумніваються у виконанні такого бюджету через велику кількість військових, економічних і політичних ризиків.
“Темпи інфляції в 2016 році навряд чи будуть такими ж високими, як ці два останні роки. Тому уряду не варто розраховувати на інфляційне зростання доходів бюджету, як це було протягом нинішнього року”, – зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
Соціальні стандарти
Мінфін планує підвищити рівень життя незахищених верств населення на 12% “відповідно до прогнозованої інфляції”. Однак доктор економіки і заслужений економіст України Олексій Плотніков сказав, що такий прогноз виглядає занадто оптимістичним, і зростання цін знову суттєво може випередити підвищення рівня життя малозабезпечених українців.
Оборонний бюджет
Витрати на оборону в Україні, згідно з проектом бюджету, повинні вирости до 100 млрд гривень, або 4,4 відсотка ВВП. Андрій Новак вважає ці витрати не примхою уряду, а нагальною необхідністю України. “Це проблема збереження територіальної цілісності. Держава повинна себе захищати, і без належного фінансування армії не обійтися. Чи вистачить цих коштів, залежить від ситуації на Донбасі – у разі її погіршення будуть зламані всі очікування і фінансові прогнози”, – попередив Новак.
Податкова база
Заступник міністра фінансів Олена Макеєва заявила в пресі, що Міжнародний валютний фонд погодив проект бюджету на 2016 рік і податкову реформу, на основі якої він сформований. За її словами, податкова концепція Мінфіну є “соціально орієнтованою, оскільки передбачає збільшення мінімальної заробітної плати”. Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна вважає схвалення такого варіанту податкової реформи малоймовірним.
Головною причиною обструкції, яку може зробити парламент, є збільшення, як вважають народні депутати, податкового навантаження на бізнес. Южаніна закинула Мінфіну збільшення загрози консервації тіньової економіки та виплати зарплати в конвертах. На її думку, цього року новий Податковий кодекс навряд чи буде прийнятий.
Замість цього вона очікує внесення поправок до чинного законодавства. Це думку розділив і Олексій Плотніков.
Нагадаємо, народний депутат України від БПП Юрій Луценко обурений тим, що Кабінет міністрів не погодив з парламентом новий Податковий кодекс і Закон України “Про Державний бюджет на 2016 року”.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас