У Білорусі підписано указ про цифровий банкінг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Білорусі підписано указ про цифровий банкінг

Фінтех і Картки
464
З 1 жовтня 2016 року в Білорусі з’явиться міжбанківська система ідентифікації (МСІ). «Білорусам стануть доступні послуги, що надаються банками, незалежно від наявності в їхніх населених пунктах відділень банків», – йдеться в коментарі Нацбанку.
Система створена указом президента від 1 грудня 2015 № 478 «Про розвиток цифрових банківських технологій».
Формування МСІ дозволить клієнтам банків, одного разу пройшовши процедуру ідентифікації в особистій присутності в одному з банків, отримувати банківське обслуговування дистанційно в будь-якому білоруському банку у зручний час. Таким чином, білорусам стануть доступні послуги, що надаються банками, незалежно від наявності в їхніх населених пунктах відділень банків.
«В якості технологічної бази для формування МСІ виступає єдина розрахункова та інформаційний простір Республіки Білорусь (ЕРІП)», – заявляє Нацбанк.
Уточнюється, що одночасно з прийняттям указу № 478 буде вдосконалено механізм надання банками послуг та здійснення банківських операцій:
Поряд з використанням електронного цифрового підпису клієнт зможе отримати банківську послугу за допомогою програмно-технічних засобів і технологій на базі інформації про первинної ідентифікації без необхідності відвідування банків.
Крім цього, документ передбачає, що з 1 січня 2017 року «всі юридичні особи та індивідуальні підприємці, які здійснюють роботи, реалізують товари (послуги) та користуються послугами банків та інших юридичних осіб для організації прийому платежів на їх користь, а також інтернет-магазини повинні надати можливість фізичним особам проводити зазначені платежі за допомогою ЕРІП».
Таким чином, з’явиться можливість оплати за роботи, товари та послуги в більш ніж 13 тисячах пунктах прийому платежів, у тому числі і за допомогою систем дистанційного банківського обслуговування, в банкоматах і інфокіосках.
А для звільнення центрального банку від виконання невластивої функції з обслуговування ЕРІП буде створено відкрите акціонерне товариство «Небанківська кредитно-фінансова організація «Єдиний розрахунковий та інформаційний простір », яка повинна почати свою самостійну роботу з 1 квітня 2016 року.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас