Експерти розповіли, чому українцям не слід розраховувати на зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, чому українцям не слід розраховувати на зміцнення гривні

Валюта
10510
Мінфін заклав у бюджеті на наступний рік курс долара на рівні 24,1-24,4 грн, експерти солідарні з такою оцінкою і кажуть, що девальваційні фактори навіть більш сильні, ніж здаються.
Ще місяць тому курс коливався в діапазоні 21-23 грн / $, а зараз торгується в районі 24 грн – урядового орієнтира.
«Наприкінці жовтня і в листопаді після майже піврічної стабільності на міжбанківському валютному ринку спостерігалося посилення турбулентності. Девальваційний тиск на курс гривні мали переважно тимчасові дисбаланси попиту та пропозиції іноземної валюти, які визначають курс при режимі гнучкого курсоутворення», – визнає заступник голови НБУ Олег Чурій.
Фінансисти вважають такий курс виправданим, оскільки валюта залишається дефіцитним товаром. «НАК «Нафтогаз України» доведеться купити ще близько $ 1-1,3 млрд до середини грудня 2015 для фінансування закупівель енергоносіїв, – говорить начальник відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Єгор Перелигін. – У 2016 році НБУ обіцяє продовжити чищення банківського сектора. Виплати ФГВФО призведуть до збільшення готівки на руках населення, непідкріпленої реальною економікою, велика частина якої піде на чорний ринок або ж у банківські обмінні пункти».
Сезонне збільшення попиту на іноземну валюту і посилення в попередні місяці девальвації валют окремих торгових партнерів України, а також зниження цін на ключові сировинні товари українського експорту, на думку Олега Чурія, тиснуть на курс. Але для деяких секторів економіки зростання курсу може бути навіть корисно.
«Двома ключовими факторами, які можуть вплинути на курс, є рекомендації МВФ і поголовне очікування країною зростання курсу валюти, – розповідає начальник управління казначейства Індустріалбанку Антон Марюхніч. – Крім того, експортно орієнтованим галузям економіки для компенсації цінових втрат на міжнародних ринках необхідне зростання курсу іноземної валюти ».
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас