Голова МЕА підтвердив середньостроковий прогноз цін на нафту в $80 за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова МЕА підтвердив середньостроковий прогноз цін на нафту в $80 за барель

Енергетика
830
Ціни на нафту почнуть рости в 2017 році і надалі піднімуться до $80 за барель на тлі зниження видобутку в деяких регіонах і зберігається підвищувальний тренд світового попиту, вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль.
До підвищення цін може привести і загострення напруженості на Близькому Сході, включаючи ситуацію навколо нелегальних поставок нафти екстремістським угрупуванням “Ісламська держава”, сказав він, відповідаючи на запитання, як нелегальні поставки нафти з боку ІГІЛ можуть вплинути на глобальний енергетичний ринок.
“Сьогодні на Близькому Сході має місце політичний безлад, відповідно, зростаюча залежність від близькосхідного нафтового ринку стане ризикованою для основних країн-імпортерів”, – вважає глава МЕА.
За словами Ф.Бірол, “для тих, хто очікує низькі ціни (на нафту – ред.), це не дуже хороші новини, тому що залежність від нафти буде зростати, в той час як дорога видобуток в таких країнах, як США, Канада , Росія, Бразилія, скорочуватиметься “.
Тим часом в інтерв’ю The Wall Street Journal він заявив, що ціни на нафту на рівні $ 50 за барель і нижче не можуть бути стійкими.
Коментарі Ф.Бірол ЗМІ в цілому збігаються з офіційними прогнозами МЕА, оприлюднених у листопаді.
МЕА очікує скорочення видобутку нафти в державах, що не входять в ОПЕК, більш ніж на 600 тис. барелів на добу в 2016 році у зв’язку з скорочення капіталовкладень компаній в буріння нових свердловин. Це буде наймасштабніше падіння з 1992 року.
Однак в 2016 році попит і пропозиція ще не вирівняються: “У 2016 році у нас все ще буде багато нафти, але потім ми очікуємо підвищувального тиску на ціни”, – сказав Ф.Бірол.
Світові інвестиції в розширення видобутку нафти скоротилися в 2015 році більш ніж на 20%, в 2016 році знову очікується їх падіння. За словами глави МЕА, нафтогазові компанії не скорочували капвкладення два роки поспіль вже, принаймні, 30 років.
У середу котирування ф’ючерсів на нафту Brent коливаються у $ 44,2-44,3 за барель, на WTI – $ 41,5 за барель. За останні 12 місяців нафта подешевшала майже на 40%.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас