Норвегія хоче від ЄС підтверджень довгострокового попиту на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія хоче від ЄС підтверджень довгострокового попиту на газ

Енергетика
713
Норвегія, яка називає себе найнадійнішим зовнішнім джерелом природного газу для Європейського союзу, хоче отримати від Брюсселя запевнення в тому, що потреба країн блоку у цьому виді енергоносіїв збережеться в найближчі десятиліття.
Тільки за наявності таких запевнень вона зможе залучати інвестиції для будівництва нових підводних трубопроводів для постачання газу в Європу.
В даний час Норвегія забезпечує близько 30% імпорту газу в ЄС, конкуруючи з Росією за звання найбільшого постачальника. Однак влада попереджає, що Європі не слід приймати цю ситуацію як даність.
“Нам необхідно знати, що європейські споживачі залишаться з нами і в 2030 році”, – заявив міністр нафтової промисловості Норвегії Турді Ліен.
ЄС прагне до єдиного енергетичного ринку, але в інвесторів так і не склалося ясного розуміння того, як виглядатиме майбутня структура енергогенерації та споживання. Деякі держави блоку раніше віддають перевагу вугіллю чи атомної енергії.
Найбільше норвезьку сторону турбує пропозиція забезпечити енергетичним компаніям ЄС виступати спільним фронтом, щоб зайняти більш вигідні позиції на переговорах з постачальниками газу. Ініціатива, запропонована Польщею, спочатку була націлена проти “Газпрому” (MOEX: GAZP), однак Норвегія побоюється потрапити під роздачу.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас