НБУ вибудував ОВДП в криву прибутковості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вибудував ОВДП в криву прибутковості

Фондовий ринок
583
Національний банк України (НБУ) з першим днем зими почав публікацію кривих безкупонної прибутковості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) України, номінованих у гривні та доларах США.
Як повідомляється на веб-сайті центробанку, криві прибутковості будуються щотижня, виходячи з інформації про операції з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринках. При побудові застосовується параметрична модель Нельсона-Сігела, уточнює НБУ.
В НБУ переконані, що відповідна ініціатива сприяє підвищенню прозорості операцій на внутрішньому ринку капіталів.
Згідно кривої НБУ, самі короткі гривневі ОГВЗ – терміном обігу до року, в даний час котируються із прибутковість близько 19% річних, тоді як найдовші – 14-15 річні – близько 9% річних.
Котирування валютних ОГВЗ стартують на короткій ділянці кривої з прибутковості 15% річних, але потім вони різко падають і річні папери вже торгуються з прибутковістю 11% річних. Валютні ОВДП з терміном обігу три-п’ять років котируються приблизно на одному рівні – близько 9% річних.
Крім цього, Нацбанк з 1 грудня почав щодня розміщувати на веб-сайті справедливу вартість цінних паперів, прийнятих центробанком в якості забезпечення виконання зобов’язань, та коригуючих до них коефіцієнтів.
Як вказує НБУ, цю інформацію банки можуть використовувати для управління власною ліквідністю з урахуванням норм постанови правління Нацбанку від 17 вересня 2015 № 615 “Про затвердження положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи”.
В рамках проекту переходу до сучасної базі даних, Нацбанк також буде публікувати регіональний зріз за обсягами та ставками по депозитах і кредитах.
Як повідомлялося, 1 грудня набула чинності постанова регулятора №762, згідно з яким НБУ відтепер зможе купувати і продавати державні облігації України та облігації міжнародних фінансових організацій шляхом організації аукціонів на фондових біржах з метою регулювання грошово-кредитного ринку, а також для задоволення вимог за операціями рефінансування та прямого РЕПО.
У свою чергу учасники зможуть подавати заявки із зазначенням кількості цінних паперів, які вони готові безумовно придбати або продати за вказаною ними ціною. При цьому всі заявки повинні бути забезпечені відповідними активами.
Заявки учасників аукціонів з продажу цінних паперів будуть задовольнятися, починаючи з найвищої ціни, з купівлі – з найнижчою. Розрахунки за результатами аукціонів будуть відбуватися за принципом “поставка цінних паперів проти оплати” в день укладення договору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас