Кількість проблемних банків зростає. Стабільності чекати не доводиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість проблемних банків зростає. Стабільності чекати не доводиться

Кредит&Депозит
2713
“Ми старий світ зруйнуємо до основи, а потім, ми наш, ми новий світ побудуємо … “
Мабуть так можна охарактеризувати дії НБУ по відношенню до банківської системи.
Листопад – місяць коли падає не тільки листя. Ще два банки перейшли від тимчасової адміністрації до стадії ліквідації. Список банків, які перейшли зі стадії проблемних з тимчасовою адміністрацією в стадію ліквідації, поповнився банками Інтеграл і Радикал.
Процедура ліквідації Інтеграл банку почалася з 26.11.15 р., а Радикал банку з 09.11.15 р. Більше того, вкладники банку Радикал вже почали отримувати перші виплати за своїми депозитами.
Нагадуємо вкладникам цих банків, що згідно Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” вимоги кредиторів приймаються протягом 30 днів з моменту офіційного опублікування інформації про відкликання банківської ліцензії, ліквідації банку, а також призначенні уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію банку.
Незважаючи на нестабільну ситуацію в банківському секторі, втішає лише той факт, що список банків, які могли б віднести до неплатоспроможних і ввести тимчасову адміністрацію, що не поповнився. Але враховуючи плани Глави НБУ, сильно розслаблятися не варто:
“Банківська система України перебуватиме на етапі перезапуску до кінця наступного року, а кредитування може бути відновлено з середини 2016 року”.
Нагадаємо, що Гонтарєва обіцяла завершити перший етап “очищення банківської системи” до кінця червня поточного року. Сама ж перезавантаження (другий етап) повинен був початися відразу після першого, тобто в липні і триватиме близько року – закінчитися влітку 2016.
Таким чином, третій етап – сталий розвиток банківської системи, – прогнозувати взагалі складно. При цьому “чистка” може бути продовжена і в наступному році.
Згідно з інформацією ФГВФО, список банків з тимчасовою адміністрацією (ТА) в стадії ліквідації (Л) або з куратором ФГВФО (К):
Унікомбанк (ТА)
Банк Контракт (ТА)
ЮСБ – Юніон Стандарт Банк (ТА)
Банк Фінанси та Кредит (ТА)
Банк Національні інвестиції (ТА)
КБ Фінансова ініціатива (ТА)
ВБР Банк (ТА)

Інтеграл (Л)
Радикал (Л)
Капітал (Л)
Дельта Банк (Л)
Столичний (Л)
Укргазпромбанк (Л)
Укркомунбанк (Л)
СП Банк (Л)
Морський (Л)
ЧБРР (Л)
Національний кредит (Л)
УПБ (Л)
Київська Русь (Л)
Омега Банк (Л)
Банк Київ (Л)
Стандарт (Л)
Енергобанк (Л)
Надра (Л)
Кредитпромбанк (Л)
ІМЕКСБАНК (Л)
Златобанк (Л)
Український Бізнес Банк (Л) – Укрбізнесбанк
Укоопспілка (Л)
ПроФінБанк (Л)
ВіЕйБі Банк (Л)
Міський комерційний банк (Л)
Банк Камбіо (Л)
БГ Банк (Л)
ЛегБанк (Л)
Меліор Банк (Л)
Аксіома Банк (Л)
Порто-Франко (Л)
Демарк (Л)
ІнтерКредитБанк (Л)
Експобанк (Л)
Грінбанк (Л)
Акту Банк (Л)
Прайм-Банк (Л)
Терра Банк (Л)
Актив-Банк (Л)
Золоті Ворота (Л)
Єврогазбанк (Л)
Український фінансовий світ (Л) – УФС
Фінростбанк (Л)
Південкомбанк (Л)
Банк Старокиївський (Л)
Промекономбанк (Л)
Автокразбанк (Л) – АКБ
Західінкомбанк (Л)
ІНТЕРБАНК (Л)
Банк Форум (Л)
Меркурій (Л)
Брокбізнесбанк (Л)
Реал Банк (Л)
Банк Даніель (Л)
Банк Таврика (Л)
ЕРДЕ Банк (Л)
Банк Базис (Л)
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжує успішно реалізовувати активи ліквідованих банків з аукціонів. Однак якщо суми реалізованих активів обчислюються мільярдами гривень, то реальні продажі досягають лише сотні мільйонів. ФГВФО продає активи банків не тільки через оффлайн аукціони, але й через електронні товарні біржі. Останніх виявилося кілька десятків. У листопаді були оголошені продажі активів через ці біржі наступних банків: Форум, Златобанк, Даніель, Кредитпром, Старокиївський банк, Порто-Франко, Демарк та ін.
У той же час, Міністерство фінансів України виділило кошти для ФГВФО, черговий транш склав 2 млрд. гривень. Всього за 2015 ФГВФО отримав від Мінфіна 32,5 млрд грн. у вигляді облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
ВАЖЛИВО:
Фонд Гарантування вкладів фізичних осіб попереджає про активізацію шахраїв, які намагаються заволодіти коштами вкладників неплатоспроможних банків. Зловмисники обіцяють посприяти у швидкому поверненні депозитів, але при цьому виставляють вимогу про передоплату їх послуг.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас