Звільняють частіше, ніж наймають: Скільки українців залишилися без роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звільняють частіше, ніж наймають: Скільки українців залишилися без роботи

Особисті фінанси
2319
За дев’ять місяців цього року в Україні було звільнено значно більше українців, ніж прийнято на роботу. Так, за даними Держстату, з початку 2015 знайшли роботу 1 млн 435 тис. осіб, а ось втратили її 1 млн 794 тис. Чи можна говорити про те, що на українському ринку праці намітилася криза?
Як пояснила нам контент-експерт Rabota.ua Тетяна Пашкіна, той факт, що звільнених співробітників на 360 тис. більше, ніж прийнятих на роботу, ще не створює приводів для паніки. “Це така специфіка ринку, і реальний баланс відстежити доволі важко, – говорить Пашкіна. – Наприклад, була мережа магазинів, яка працювала як юрособа, і продавці були його штатними співробітниками. Але з метою оптимізації магазини розділили на кілька ФОП, і ті ж продавці продовжують працювати, але вони вже працюють неофіційно, а офіційно їх вакансії скоротилися “.
Практично єдина сфера економічної діяльності, де було прийнято на роботу більше людей, ніж звільнено – сільське господарство. “Агробізнес зростає за рахунок фахівців, які просувають його товари, – зазначає Пашкіна. – Кваліфікованих кадрів, наприклад агрономів та технологів, насправді не так вже й багато”.
Найбільше своїм робочим місцем дорожать в Західній Україні, а ось найбільша плинність кадрів – у столиці. Експерти пояснюють це тим, що вакансій у Києві значно більше. “Торік був обвал на ринку праці, а зараз ринок з періоду стагнації почав переходити в нову стадію відродження, тому в столиці нові робочі місця відкриваються більш активно, ніж в інших регіонах України, – говорить керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Руслана Березовська. – Роботи в Києві більше, і варіантів більше, і зараз люди сміливіше залишають свої місця і шукають інші. Звичайно, не завжди вдається знайти роботу з більш високою зарплатою, але на перший план виходять такі показники, як гнучкий графік, віддаленість робочого місця від будинку та інше. А от у Західній Україні відкритих робочих місць дуже мало, і люди намагаються за них триматися “.
Крім того, в порівнянні з минулим роком, плинність кадрів в Україні зросла на 5,4%. Експерти пояснюють це мобілізацією. “Багато ухилялися від армії, вони виїжджали, кидаючи робочі місця, бо страшно. Це не дуже патріотично, але це факт”, – додала експерт ринку праці Уляна Маслова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас