Економіка за 10 місяців: Обвалився видобуток вугілля, а зарплати номінально зростають (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка за 10 місяців: Обвалився видобуток вугілля, а зарплати номінально зростають (інфографіка)

Казна та Політика
2840
Економіка України як і раніше падає, але повільніше, ніж у минулому році.
Про це говорять дані Держстатистики за січень-жовтень нинішнього року.
За словами експертів, показники промвиробництва, сільського господарства, будівництва, торгівлі і т. і. (Див. Інфографіку) за 10 місяців цілком дозволяють дати попередній прогноз про те, як країна завершить нинішній рік і яким буде рік наступний. Прогноз цей досить оптимістичний: зростання виробництва вже з середини 2016-го і інфляція в районі 20%.
Найбільший спад у нас трапився у вугільній промисловості, майже вдвічі (на 42,9%) порівняно з 10 місяцями 2014 року. Очевидно, що це пов’язано з втратою в 2014 р здебільшого шахт, які тепер перебувають на українській території, тимчасово контрольованій бойовиками. А ось видобуток газу і руди впав за рік лише на 5-6%. Це, за словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, пов’язано з підвищенням урядом ренти за розробку надр.
“Також невелике падіння в сільському господарстві – через більш низький врожай, ніж в 2014 р. Але це компенсується зростанням цін на сільгосппродукцію, – говорить Охріменко. – А ось через розрив торговельних зв’язків з РФ, яка купувала у нас продукцію машинобудування, хімпрому та харчопрому, компенсувати падіння в цих галузях буде складніше – бізнесу доведеться витратити час на пошуки нових ринків збуту”.
Експерт компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко також вважає, що нинішній спад економіки викликаний торішніми політичними подіями. “Ланцюжок нескладний: спад у промисловості веде до зниження заробітків, скорочення та звільнення, – говорить Нікітченко. – Далі падають купівельний попит, а відповідно – роздрібна торгівля: це б’є по харчовій та легкої промисловості, будівництва, сфері послуг”.
Найбільше експертів хвилює прийдешнє зростання імпорту через закупівель газу, які почалися в жовтні, і далі, через холоди, будуть тільки наростати. “Держстат врахував дані за 9 місяців, коли закупівлі газу були невеликими, 1-1,5 млрд куб. м на місяць. Тому зараз зовнішньоторговельне сальдо (різниця між експортом та імпортом) позитивна. Але на кінець року буде навпаки: ми станемо набагато більше купувати газу, а наш експорт навряд чи набагато збільшиться, адже зараз у світі низький попит і на метал, і на руду, і на зерно”, – говорить Охріменко. Все це, за його прогнозами, може послабити гривню в грудні до 27-28 грн/$ і більше, а інфляція за листопад-грудень виросте з нинішніх 39,5% до 44-45%.
Причому в 2016 році, за прогнозами експертів, вона теж буде двозначною, хоч і набагато нижчою – 16-18%. “Справжній підйом економіки почнеться не раніше 2018 р. До того ми будемо бачити чисто арифметичні плюси через низьку бази порівняння”, – вважає Охріменко.
Нікітченко більш оптимістичний: якщо цього року не буде ні серйозної девальвації гривні (вище 30 грн/$), ні ескалації конфлікту на Донбасі, то ціни рости не будуть, до літа 2016 падіння виробництва припиниться, і вже в другому півріччі почнеться невеликий зріст. Інфляцію на наступний рік Нікітченко теж обіцяє не вище 20%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас