Україна у світових лідерах за рівнем витрат держави (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна у світових лідерах за рівнем витрат держави (інфографіка)

Казна та Політика
5855
Україна є країною з великим державним сектором. За часткою витрат держави у ВВП, Україна посідає 9-е місце в світі.
Масштаб витрат держави в країні перевищує середній масштаб державних витрат у будь-якому з макрорегіонів світу.
Окрім України, з країн, що розвиваються в десятку держав з найбільшою часткою держави в економіці входять тільки Лівія і Лесото, які є вкрай специфічними і незвичайними випадками. Лівія – країна, охоплена громадянською війною, велика частина офіційної економіки якої припадає на контрольований державою нафтовий сектор, доходи від якого перерозподіляються через бюджет. Лесото – маленька країна, чия територія повністю знаходиться всередині Південноафриканської республіки, а велика частина населення працює в ПАР – і виробляє ВВП там. Решта членів топ-10 країн з великими державними секторами – найрозвиненіші держави Західної Європи, рівень розвитку державних апаратів яких є одним з найвищих у світі – значно вище, ніж в Україні.
Такий великий масштаб витрат держави створює необхідність у високому рівні оподаткування.
Як і у випадку з витратами, загальний рівень оподаткування в Україні вищий, ніж в середньому по кожному з основних макрорегіонів світу. За рівнем же податкового навантаження на заробітні плати Україна посідає 5-е місце у світі. В основному, саме високий рівень оподаткування заробітних плат призводить до того, що рівень податків в Україні в цілому є високим.
Проблема такого великого державного сектору в Україні полягає в вкрай низькій якість державного апарату. За оцінками рівня розвитку державних інститутів, Україна знаходиться на рівні відсталих країн Африки та Азії. У цій ситуації наслідком великого обсягу державних витрат є розкрадання, корупція і вкрай неефективне використання коштів, якими міг би набагато краще розпорядитися приватний сектор економіки.
За оцінка Центру економічної стратегії, через занадто високої частки державних витрат в економіці України щорічно втрачає 2-4 процентних пункти зростання ВВП. Фактично, зменшення держави, зниження його частки в економіці і податкового навантаження є однією з ключових реформ, необхідних для впевненого і швидкого зростання української економіки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас