Заснована на машинному навчанні технологія Метеум видає прогноз погоди з точністю до окремого будинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заснована на машинному навчанні технологія Метеум видає прогноз погоди з точністю до окремого будинку

Технології&Авто
764
Компанія Яндекс розробила і впровадила технологію Метеум, яка вміє будувати прогноз погоди з точністю до районів міста і навіть до окремих будинків. За словами творців, Метеум поєднує класичні метеорологічні моделі і технології машинного навчання. Це дозволяє сконцентрувати машинне навчання на тому, щоб уточнити існуючі моделі та врахувати локальні особливості для того, щоб видавати більш точний прогноз.
В якості початкової інформації Метеум використовує дані метеостанцій і дані з інших джерел, які можуть уточнити локальні особливості. Наприклад, від Яндекс.Карт система отримує дані про те, що у людини під ногами — асфальт, трава чи, може, піщаний пляж. Всього виходить понад 9 ТБ даних щодня.
Початкові дані Метеум обробляє за допомогою традиційних метеомоделей, а результати — за допомогою технології машинного навчання Матрікснет. Матрікснет постійно порівнює прогнози погоди від різних моделей з реальною погодою за вікном і виділяє ситуації, коли потрібно, наприклад, взяти прогноз опадів з першої моделі, швидкість вітру — з третьої, температуру розрахувати як лінійну комбінацію другої і четвертої. Всього Матрікснет використовує понад 10 тисяч різних параметрів, в тому числі й такі, які безпосередньо не сприймаються як погода — скажімо, профіль температури або висоту прикордонного шару.
Коли користувач звертається до сервісу, Метеум щоразу розраховує новий прогноз. Яндекс.Погода визначає, де людина перебуває, і показує свіжий прогноз саме для цього місця. Можна вибрати будь-який час і будь-де, головне, щоб була відома її адреса. Тоді можна буде подивитися, що очікується через годину біля офісу, ввечері у дворі поруч з будинком, а на наступний ранок – в аеропорту. Якщо прогноз виявився неправильним, то на нього можна поскаржитися прямо в сервісі.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас