Реформа Ради і Кабміну: П'ять міністерств хочуть закрити, а депутатів - навчити етиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа Ради і Кабміну: П'ять міністерств хочуть закрити, а депутатів - навчити етиці

Казна та Політика
852
Вже в грудні Кабінет міністрів можуть серйозно переформатувати. П’ять міністерств з 14 існуючих зараз хочуть повністю ліквідувати, передавши їх повноваження іншим. Додатково в керівництві уряду можуть з’явитися дві нові посади: віце-прем’єр з євроінтеграції і віце-прем’єр з енергетики. Чекає реформа і парламент: співробітників апарату Верховної Ради “оновлять”; всіх, у тому числі і депутатів, переведуть на електронний документообіг, а також розроблять спецкодекс етики нардепа. Нововведення під куполом хочуть впровадити в наступному році.
Заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко каже: “Пропонують об’єднати міністерства освіти, соцполітики і молоді та спорту. Тобто буде одне міністерство соцнаправленності. Пропозиції щодо реформування Кабміну, як і кандидатури нових міністрів, мають надійти від прем’єра”.
Офіційно в ВР їх чекають до 11 грудня: в цей день Арсеній Петрович прийде під купол звітувати за рік роботи. Попередньо відомо, що МінАПК хочуть об’єднати з Мінекології, а Мінрегіон пропонують взагалі ліквідувати, перерозподіливши його функції між МВС і Мінінфраструктури. З Мінспорту, МОЗ та Міносвіти хочуть зробити одне міністерство, а Мінекономіки об’єднають з Міненерго. Тобто з 14 залишиться 9 міністерств.
Реформувати парламент візьмуться до середини січня 2016: якраз в цей час закінчить свою роботу і представить звіт оціночна місія Європарламенту в Україні на чолі з екс-головою Європарламенту Петом Коксом. “Очікую, що до кінця січня 2016- го ми розробимо системний план змін у Верховній Раді”, – обіцяє і спікер Володимир Гройсман.
Як розповіли члени спільної українсько-європейської робочої групи, у списку ключових новацій – перенести початок пленарного тижня з вівторка на понеділок, а самі пленарні тижні зробити тематичними. До речі, Гройсман вже намагався оголосити один із останніх пленарних тижнів економічним, але депутати саботували ідею спікера.
Також серед новацій реформи – розробка спеціального кодексу етики та поведінки, в якому можуть прописати норми про покарання за бійки, кнопконатискання “за друга” і прогули.
Днями Гройсман запропонував депутатам також внести поправку до регламенту, щоб карати нардепів за бійки – адже зараз їх навіть на допит не можна викликати, оскільки вони недоторканні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас