В Україні збираються ввести заборону на стягнення боргів з водоканалів та котелень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збираються ввести заборону на стягнення боргів з водоканалів та котелень

Казна та Політика
343
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону, яким вводиться мораторій на нарахування та стягнення штрафів і пені з компаній сфери тепло- і водопостачання за борги по газу та електроенергії, якщо вони не отримали компенсацію з бюджету різниці між затвердженими тарифами, включаючи пільги та субсидії, і витратами на надання послуг.
За прийняття законопроекту №2706 “Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення” в першому читанні проголосували 266 народних депутатів при необхідних 226.
Доповідачем виступив перший заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський. За його словами, у сфері комунального господарства склалася критична ситуація через борги підприємств тепло- і водопостачання.
“Вже сьогодні, на жаль, ми маємо багато прикладів в країні, коли блокуються рахунки підприємств, які надають послуги з водовідведення та водопостачання, підприємств теплокомуненерго”, – заявив Андрієвський. Уряд також підтримує даний законопроект, додав депутат.
Як повідомлялося, Верховна Рада раніше не змогла прийняти проект закону №2706. На сигнальному голосуванні проголосували 215 народних депутатів при необхідних 226, у зв’язку з чим його розгляд було відкладено.
Під час обговорення заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства Альона Бабак повідомила, що держава несвоєчасно сплачує компаніям, які займаються генерацією та постачанням теплової енергії, а також водопостачанням, компенсацію з бюджету різниці між затвердженими тарифами та витратами на надання послуг . Загальна сума заборгованості перевищує 5 млрд грн, повідомила депутат. Через це дані компанії не можуть вчасно розрахуватися за споживані газ і електроенергію, в результаті чого їм нараховують штрафи і пені.
У пояснювальній записці до законопроекту вказується, що погашення заборгованості з різниці в тарифах за 2012-2013 рр. було проведено тільки в грудні 2014 року. Загальна заборгованість перед зазначеними підприємствами через використання низьких тарифів на теплову енергію станом на 1 січня 2015 року становитимуть 2,4 млрд грн, на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення – 4 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас