"Перспектива" запропонувала УБ і ПФТС обговорити консолідацію біржового ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Перспектива" запропонувала УБ і ПФТС обговорити консолідацію біржового ринку України

Фондовий ринок
242
Фондова біржа “Перспектива” звернулася до фондових майданчиків ПФТС і “Українська біржа” (усі – Київ) з ​​пропозицією обговорити консолідацію біржового ринку України.
“Фондова біржа” Перспектива “звертається до наглядової ради фондової біржі “ПФТС” “Української біржі”(УБ) з пропозицією обговорити конструктивний формат консолідації національного біржового ринку з урахуванням інтересів всіх трьох найбільш відомих і технологічних фондових бірж України”, – повідомляється на веб-сайті “Перспективи”.
У прес-службі ПФТС підтвердили отримання пропозиції біржі “Перспектива” і повідомили, що воно буде розглянуто на найближчому засіданні ради.
Менеджмент УБ відмовився коментувати пропозицію “Перспективи”, зазначивши, що це питання, швидше, стосується акціонерів біржі.
Біржа “Перспектива”, крім того, пропонує всім учасникам національного фінансового ринку розглянути можливість участі в її капіталі. У той же час вона відзначає, що конкретні параметри можливої участі в капіталі будуть пов’язані з домовленостями, які будуть досягнуті в ході консультацій з акціонерами ПФТС та УБ.
ФБ “Перспектива” заснована в 2006 році. Торговий оборот на фондовому майданчику в 2014 році зріс на 53,7% – до 490, 458 млрд грн. Таким чином, “Перспектива” третій рік підтвердила лідерство за обсягом торгів в Україні.
Основним акціонером біржі є ВАТ “Біржова група” Перспектива “(БГП), якому належить 95% акцій ПАТ” ФБ “Перспектива”. У свою чергу, власниками БГП є Ірина Філіпська (належить 50% акцій БПГ) і Сергій Антонов (належить 50% – 1 акція БГП).
Раніше повідомлялося, що НКЦПФР 6 жовтня 2015 прийняла рішення анулювати ліцензію фондової біржі ПФТС. Через місяць, 17 листопада, регулятор позбавив ліцензії також УБ. Підставою для обох рішень послужило набрання чинності з 28 червня 2015 закону “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”. Згідно з документом, ліцензіати можуть бути позбавлені ліцензій у разі контролю над їх діяльністю з боку резидента країни, що здійснює збройну агресію проти України. Обидві фондові майданчики підпадають під норми закону, оскільки основним їх акціонером є “Московська біржа” (РФ).
Незважаючи на позбавлення ліцензій, і ПФТС, і УБ в даний час працюють в штатному режимі і продовжують виконувати зобов’язання перед контрагентами за укладеними договорами.
АТ “Фондова біржа ПФТС”, заснована в 1996 році, один з найбільших організаторів торгів цінними паперами в Україні. Станом на початок 2015 членами біржі були 112 професійних учасників ринку цінних паперів. Індекс ПФТС з 1997 року є офіційним індексом України в S&P Emerging Markets. Обсяг торгів на ПФТС в 2014 році склав 99,91 млрд грн.
УБ заснована 15 травня 2008 провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржею РТС. Торги вона почала в березні 2009 року і першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента і терміновий ринок.
Загальний торговельний оборот на біржі за підсумками 2014 склав 8,56 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас