Влада не буде стримувати ціни на хліб в Україні: Чого чекати гаманцю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада не буде стримувати ціни на хліб в Україні: Чого чекати гаманцю

Особисті фінанси
7560
В Україні багато років практикується штучно створена і регульована державою система умов виробництва популярних сортів хліба. Хоча при ринковій економіці неможливо адміністративно стримувати ціни на будь-який товар, так як це негативно відбивається на розвитку підприємств. При цьому скасування держрегулювання цін не призведе до різкого зростання цін.
Таку думку висловив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.
“На українському ринку хлібобулочних виробів давно існує серйозна конкуренція, яка унеможливить штучне зростання цін. Здорові ринкові відносини, які регулюються попитом і пропозицією, не дадуть можливості зловживати цінами і сприяють стабілізації на споживчому ринку”, – зазначив експерт.
За словами Череди, потрібно впровадити адресні дотації для соціально незахищених верств населення, а ціни на масові сорти хліба – обмежити мінімальною рентабельністю.
“Давайте порахуємо. Біологічна норма споживання хліба на одну людину становить 244 грами в день. Якщо людина споживає хліб за ціною, в середньому, 10 грн / кг, його місячний бюджет на хліб складе 80 грн. Збільшення у 15%, яку може дати ринок у разі лібералізації, додасть до цієї суми 12 грн. Для працюючої людини така сума, впевнений, не критична. А для малозабезпечених необхідні адресні дотації “, – підкреслив він.
Нагадаємо, за даними Держстату, індекс цін виробників за останні 12 місяців по м’ясу і м’ясопродуктах збільшився на 25,7%, молочної продукції – на 23,8%, хліб і хлібобулочні вироби – на 43,6%, цукру – на 50,3 %. Причин, за якими вітчизняні продукти обійшлися українцям на порядок дорожче, декілька.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас