Банкіри звинуватили НБУ в дестабілізації ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри звинуватили НБУ в дестабілізації ринку

Кредит&Депозит
3613
Асоціація «Український кредитно-банківський союз» виступила з різкою заявою щодо вирішення НБУ змінити систему нагляду за банками.
«Висловлюємо стурбованість з приводу непрозорих дій НБУ щодо зміни процедури банківського нагляду на основі кластеризації банків. Це не відповідає світовій практиці, посилює недовіру до дій регулятора і додаткові для банків ризики, дестабілізує фінансовий ринок », – йдеться в заяві УКБС.
НБУ змінив процедуру банківського нагляду, поділивши банки на кластери – окремі групи з особливими ознаками. Банки першої та другої груп розділені на 5 кластерів – державні; великі приватні; іноземні, що належать до банківських груп; російські; середні приватні банки.
Банки третьої і четвертої груп згруповані у два блоки – «ринкові» і «неринкові», в кожному з яких сформовано по чотири кластери. Серед «ринкових» – це бізнес, ризикові, ритейлові банки і банки з іноземними інвесторами (небанківськими установами). А серед «неринкових» – бізнес, схемні, кептивні і заморожені банки.
Експерти УКБС зазначають, що критерії поділу банків на кластери залишаються неврегульованими документами НБУ, тоді як віднесення банків за розміром активів до чотирьох груп визначено рішенням комісії НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків.
«Таємне впровадження і невизначеність нових правил не тільки суперечать світовій практиці, але і піддають банки ризикам їх невиконання і дозволяє НБУ здійснювати нагляд у ручному режимі, – зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. – Крім цього, непрозорість дій регулятора посилює недовіру суб’єктів ринку і порушує план виконання Комплексної програми розвитку фінсектора до 2020 року. Адже для розвитку власної інституційної спроможності та налагодження комунікації з учасниками фінринку, Нацбанк зобов’язався забезпечити прозорість прийняття рішень з монетарної політики шляхом розкриття їх мотивів і підстав ».
Цей режим не відповідає ні національному, ні світового досвіду. Наглядові органи більшості країн використовують бальну систему рейтингування банків CAMELS. Цей нагляд дозволяє визначити загальний стан всіх напрямів діяльності банку на підставі єдиних чітких критеріїв оцінки шістьма складовими: достатністю капіталу, якістю активів, ефективністю управління, динамікою доходів, ліквідністю і чутливістю до ризиків.
Нагадаємо, раніше НБУ заявив про запуск нової системи нагляду відносно середніх і невеликих банків.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас