Гонтарєва дала надію: У "жертв" валютних кредитів з'явився шанс на пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва дала надію: У "жертв" валютних кредитів з'явився шанс на пільги

Кредит&Депозит
2202
Національний банк України (НБУ) спільно з банками розробив законопроект, що передбачає надання пільг деяким категоріям позичальників.
При цьому регулятору навіть вдалося переконати ключового кредитора Міжнародний валютний фонд (МВФ) в необхідності вирішення проблеми.
Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва після закритого засідання комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності.
“Ми вважаємо, що законопроект дасть позичальникам нормальне існування, бо невирішене питання по іпотечних кредитах – це дійсно дуже велика проблема для нашої країни”, – сказала чиновник.
Вона зазначила, що підготовлений Нацбанком новий законопроект не веде до великих проблем банківської системи, він захищає незабезпечені верстви населення, а також дає можливість учасникам бойових дій та сім’ям загиблих воїнів отримати пільги.
“Ми узгодили з банками, підготували спільний законопроект, ми переконали МВФ. У всіх інших країнах, включаючи Угорщину, він відмовився давати країні кредити, коли вона пішла на реструктуризації, які були для банківської системи дуже небезпечними”, – підкреслила глава НБУ.
Нагадаємо, 2 липня Верховна Рада прийняла законопроект № 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів. У Нацбанку заявили, що це призведе до вкрай негативних наслідків для всієї банківської системи країни. “Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн / $ 1, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн”, – заявили тоді в прес-службі НБУ.
Якщо банки втратять ці кошти, їм буде потрібно державне рефінансування, а на це, знову ж таки, потрібні додаткові кошти.
Частина народних депутатів відкликали свої голоси за законопроект. Згідно з даними на офіційному сайті Верховної Ради, документ був направлений на повторний розгляд.
Реструктуризувати валютні кредити вимагали позичальники, які виявилися не в змозі повертати борги через різке падіння курсу гривні. Нагадаємо, валютні кредити в Україні були заборонені в 2011 році. Більшість позик оформлялися при курсі 5,05 грн за дол, зараз курс перевищує 23 грн за дол.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас