Гроші в трубу: Скільки українці переплачують за воду (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші в трубу: Скільки українці переплачують за воду (інфографіка)

Особисті фінанси
2300
Українці щороку переплачують 1,7 млрд грн через те, що отримують воду, непридатну для пиття, а також ще мінімум 4,5 млрд грн – гаряча вода постачається із заниженою температурою.
Про це повідомляє прес-служба громадської організації “Публічний аудит”.
Аудитори проаналізували тарифи, встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в різних регіонах країни і з’ясували, що середня вартість кубометра холодної води в Україні становить 13,85 грн з ПДВ.
Для порівняння, найнижча вартість встановлена для КП Дніпропетровської обласної ради “Аульський водовід” у сумі 5,77 грн з ПДВ, найбільша – для ДП “Одеська залізниця” в сумі 30,29 грн з ПДВ. Тобто ціни відрізняються в 5,3 рази.
“Зрозуміло, що такий принцип ціноутворення на неконкурентному монопольному ринку є ненормальним, оскільки держава не забезпечує рівних можливостей доступу до отримання мінімальних норм житлово-комунальних послуг для споживачів незалежно від їх соціального і майнового стану, а також місцеперебування”, – відзначив провідний аналітик “Публічного аудиту “Тарас Галайда.
Він також звернув увагу і на якість послуг.
“60% населення хоча і отримують питну воду, але вона далеко не належної якості. На це вказують множинні експертизи фахівців, хоча і без них кожен споживач з особистого досвіду знає, що вода з-під крана не є “питної”, і вживати її без проведення додаткової фільтрації небезпечно для здоров’я. Але не всі знають, що вартість такої води для населення повинна бути на 20% нижче, ніж це передбачено відповідною постановою Кабміну “, – пояснює експерт.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас