Нацбанк визначив умови купівлі-продажу облігацій на біржових торгах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк визначив умови купівлі-продажу облігацій на біржових торгах

Фондовий ринок
168
Національний банк України визначив порядок здійснення операцій з купівлі та продажу боргових цінних паперів шляхом участі в біржових торгах, передає прес-служба регулятора.
Вказано, що правління НБУ схвалило постанову “Про затвердження Порядку купівлі/продажу цінних паперів України шляхом ініціювання аукціонів на торговельних майданчиках фондових бірж”.
“Затверджений Порядок спрямований на більш гнучке регулювання грошово-кредитного ринку та ліквідності банків України”, – йдеться у повідомленні.
Згідно з інформацією регулятора, порядок установлює процедуру та основні умови купівлі та продажу Національним банком державних облігацій України та облігацій міжнародних фінансових організацій шляхом ініціювання аукціонів на фондових біржах. НБУ може ініціювати такі аукціони з двох причин.
“Перша — з метою регулювання грошово-кредитного ринку. Для цього регулятор може як купувати, так і продавати зазначені цінні папери. Друга — для задоволення вимог за операціями з рефінансування та прямого репо. В цьому разі регулятор може продавати цінні папери, які використовуються як предмет застави (операції)”, – додали в НБУ.
Зазначається, що відтепер участь в аукціонах відбувається шляхом подання заявок.
Зокрема, у випадку купівлі цінних паперів учасники можуть подавати лише заявки із зазначенням кількості цінних паперів, які вони готові безумовно придбати або продати за зазначеною ними ціною (конкурентні заявки). Усі подані заявки — як на купівлю, так і на продаж – мають бути забезпечені відповідними активами.
“Заявки учасників аукціонів з продажу цінних паперів задовольняються, починаючи з найвищої ціни, а з купівлі цінних паперів – починаючи з найнижчої ціни, до вичерпання обсягу їх задоволення. Розрахунки за результатами аукціонів відбуваються за принципом “поставка цінних паперів проти оплати“ у день укладення договору”, – сказано у повідомленні.
Нагадаємо, Нацбанк у вересні придбав держоблігації на 5 млрд грн.
Згідно з інформацією відомства, за останніми даними з початку року Нацбанк набув у власність державні облігації України, номінальна вартість яких становить 67,1 млрд грн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас