Як через нові акцизи подорожчають алкоголь і сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як через нові акцизи подорожчають алкоголь і сигарети

Особисті фінанси
2565
Одним з найбільш спірних моментів у змінах, що зараз віпрацьовуються, до Податкового кодексу стануть акцизи. Уряд і парламентський комітет з питань податкової та митної Верховної Ради по-різному дивляться на те, як потрібно їх підвищувати.
Депутати пропонують робити це поступово протягом трьох років – на 15% щорічно. А в Мінфіну більше довгострокове планування. Як стало відомо, в проекті нового Податкового кодексу він прописав їх підвищення протягом п’яти років. У разі прийняття документа міністерства, ставки для лікеро-горілчаних виробів збільшаться на 50%, для пива – на 100%, для сигарет – на 40%. Відзначимо, що 26,7% цього підвищення припадає на індексацію на рівень інфляції.
За законом, нові акцизи повинні з’являтися не пізніше, ніж за шість місяців до початку нового фінансового року. «Нам це кожен раз обіцяють, але ще жоден уряд обіцянок не стримав. Ми маємо довгий сумний досвід отримання нових акцизних ставок під новорічну ялинку, числа так 28 грудня. Ставки 2016 року, схоже, винятком не стануть. Нам знову доведеться коригувати обсяги виробництва «на марші», – сердиться директор з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні, Молдові та країнах Кавказу (Вірменія, Грузія, Азербайджан) Олег Стрекаль.
У розмовах представники ринку відзначають: жоден з варіантів підвищення швидше за все не буде прийнятий. Варіант Южаніна занадто м’який, Мінфіну – занадто жорсткий. Це якраз той випадок, за яким є ймовірність компромісного рішення. Таким може стати індексація акцизів тільки на рівень інфляції, тобто згадані 26,7%.
До цифрам Мінфіну є питання. «Підвищення акцизів вони розраховують виходячи з розрахунків Мінекономрозвитку, а ці показники не зовсім реальні. Наприклад, МЕРТ оцінює обсяг ринку, в 71 млрд сигарет, виробники – в 67 млрд. В оцінках еластичності попиту також є великі розбіжності », – сказало джерело в уряді. Безумовно, зазначає він, не обов’язково брати за основу цифри бізнесу, але зовсім їх не враховувати теж не можна. Можна вирахувати якийсь середній показник.
«Підвищення в 50% ми навіть не розглядаємо, оскільки – це абсолютно нездійсненний варіант. Наші аналітики проводили розрахунки можливих наслідків у разі зростання на озвучені раніше 26,7% і прийшли до висновку, що такий стрибок призведе до падіння виробництва ще на 10%. А в сегменті кріплених вин – відсоток падіння може досягти 35%. Що вже говорити про цифри Мінфіну?», – Зауважив директор асоціації «Виноградарі та винороби України» Сергій Михайлечко.
Мінфін обіцяє представити свій проект податкової реформи в грудні – разом з проектом бюджету на 2016 рік. Депутати свій законопроект у парламенті зареєстрували. Його розгляд допускається в кінці листопада.
Так чи інакше, акциз – це податок саме на споживача. Будь-яке його підвищення вдарить в першу чергу по покупцям. Подорожчає вся підакцизна продукція.
«Чергове підвищення ставок акцизу на 40% призведе до зростання цін на сигарети на 3,5-5 гривень залежно від цінового сегмента. Середньозважена ціна зросте на 30%, до 18,5 грн за пачку », – вирахував директор відділу корпоративних питань JTI Україна Олександр Когут.
«У нашому сегменті при впровадженні проекту Мінфіну ціни зростуть 4-4,50 грн за пачку, при впровадженні парламентського проекту – до 3 грн за пачку”, – доповнив директор з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні Олег Стрекаль.
Горілка теж подорожчає. У разі прийняття депутатського законопроекту, за словами голови асоціації «Укргорілка» Володимира Остапюка, і зростання акцизу на 15%, вартість півлітрівки складе близько 60 грн. Якщо ж акцизна ставка зросте на 50%, то мінімальна ціна підскочить зовсім до 69,85 грн.
Нагадаємо, що після підвищення з 1 вересня з 49,9 грн, мінімалка зараз становить 54,9 грн. А середня ціни 0,5 л горілки знаходиться в рамках 50-75 грн.
Варто сказати, що зростання цін – не єдиний наслідок від підвищення акцизів. Знову будуть рости обсяги «лівої продукції».
За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в першому кварталі 2015 року частка тіньової економіки в Україні вже підросла (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) на 5% – до 47% обсягу офіційного ВВП. А якщо говорити про алкогольному ринку, то тут «в тіні» перебуває від 40 до 50% бізнесу.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас