Чому українська економіка падає сильніше прогнозів, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українська економіка падає сильніше прогнозів, - експерти

Казна та Політика
2860
Зволікання з реформами, дефіцит інвестицій, політичні ризики і негативна світова кон’юнктура – все це не дозволяє рости українській економіці, і вимушує світові фінансові інститути погіршувати свої прогнози, вважають економісти.
Наприкінці минулого тижня це зробив Європейський банк реконструкції та розвитку, який переглянув свій прогноз щодо падіння економіки України на 2015 року з 9% до 11,5%. Але при цьому його аналітики висловили обережну надію, що 11,5% стануть дном, і нижче цього рівня наш ВВП вже не опуститься.
І помітили, що в міру реформування, якого ЄБРР не побачив в Україні цього року, у першій половині 2016- го обсяги нашого виробництва все-таки почнуть відновлюватися. Причому, Європейський банк не став першим, хто погіршив очікування по українській економіці на поточний рік: до нього це зробило міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s, яке переглянуло свій прогноз з 7,5% до 15%, а також МВФ – з 9% до 11 %.
Про відсутність реформ та інвестицій говорили всі міжнародники. «Також причиною погіршення прогнозу послужила девальвація внутрішніх резервів зростання ВВП і високі політичні ризики, які негативно впливають на співпрацю країни з Міжнародним валютним фондом», – зазначив директор громадської організації «Європейський аналітичний центр» Василь Голян.
Менше вливань від МВФ – менше інвестицій. «На початку року всі очікували, що реформи будуть йти швидше, що в країну будуть надходити інвестиції. Ще навесні сам МВФ планував виділити Україні чотири транші, а зараз і третій під питанням », – зазначив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.
Крім того, іноземні експерти і, ЄБРР зокрема, на думку старшого аналітика інвестгрупи «АРТ Капітал» Олексія Андрейченко, у своїх нових прогнозах привели очікування у відповідність з поточним консенсусом.
«Враховуючи прогнози за останні три місяці провідних світових економічних інститутів і інвестбанків цьогоріч економісти в середньому очікують падіння ВВП України в межах 11%, хоча окремі прогнози вказують і на більше падіння – до 15%», – сказав він.
Українські ж експерти, хоча і враховують думки авторитетних, заморських колег і недоліки уряду, роблять більш оптимістичні прогнози.
Приміром, провідний аналітик групи компаній «Forex Club» Андрій Шевчишин очікує зниження ВВП країни в районі 10,3% (у базовому сценарії) за підсумками 2015
«При цьому, звичайно ж ми будемо стежити за статистикою жовтня та листопада, у тому числі за ціновими тенденціям, які в жовтні вийшли за рамки прогнозів», – говорить він. Тим не менш, прогноз ЄБРР, на думку експерта, цілком може бути реалізований і навіть переписаний, у разі відновлення негативних тенденцій у промисловості та споживчому секторі.
При цьому очікувати суперпоказників за підсумками другого півріччя в цілому, не варто. Третій квартал, на думку аналітиків, може ознаменуватися або відсутністю зростання економіки по відношенню до попереднього періоду, або зростом не більше 1%. На таке зростання сподівається і уряд.
«Я чекаю звіту української статистики, і, за попередніми даними, у нас буде перший квартал за всю історію, з позитивним зростанням ВВП. Так, він невеликий – до 1%, але це – перший сигнал », – заявляв в минулу середу Арсеній Яценюк.
Якщо ж порівнювати темпи зростання економіки з аналогічним періодом минулого року, то за оцінками «Європейського аналітичного центру», ВВП України в другому кварталі 2015 впав на 10%.
«Різке падіння ділової активності пов’язано з великим числом факторів, у тому числі військовим, падінням цін на український експорт, кризою в банківському секторі», – пояснив головний фінансовий аналітик РА «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран.
При цьому у вересні високі темпи падіння збереглися. В результаті, за прогнозами Шевчишина, четвертий квартал також ознаменується нульовою динамікою ВВП по відношенню до попереднього періоду. Одним з ризиків стане енергетичне забезпечення зимового періоду: у разі чергової хвилі відключень електроенергії, підтримувати виробництво не вийти.
«Звичайно ж, істотний вплив чинитиме ситуація в зоні АТО і відновлення кооперації з неконтрольованим регіоном, хоча б у рамках великих холдингів. Також гальмує зростання економіки слабкий споживчий сектор і збитки компаній », – зазначив експерт.
З ним погоджується і Василь Голян, відзначаючи, що найбільш негативно на зростання ВВП у четвертому кварталі позначиться зменшення споживчих витрат населення через збільшення суми витрат на своєчасну оплату комунальних тарифів.
Аналітики очікують, що в плюс (рік до року) економіка України почне виходити швидше-всього вже в перших кварталах 2016 у міру відновлення промисловості та роздрібної торгівлі. Приміром, експерти ЄБРР розраховують, що за підсумками наступного року ВВП зросте на 2%.
Але виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук вважає прогноз ЄБРР занадто оптимістичним, чекаючи не більше ніж 0,8% зростання. Негативно на ВВП, на його думку, позначиться падіння цін на сировинних ринках і ослаблення регіональної економіки через падіння Росії.
Щоб поліпшити свої показником Україні, як відзначає аналітик ІК «Адамант Капітал» Інна Звягінцева, вкрай необхідна економічна лібералізація, поліпшення умов ведення бізнесу та залучення іноземних інвестицій.
У той же час, однією з головних умов зростання економісти вважають податкову реформу. Від того, який їх варіантів змін до Податкового кодексу виберуть влади (Мінфіну чи профільного комітету Верховної Ради – Ніни Южаніної), залежатиме дохідна частина держбюджету 2016 р.
«Податкова реформа покликана стимулювати бізнес виходити з тіні. Варіант Южаніна вважається більш радикальним, проте МВФ зайняв консервативну позицію і вважає, що різке ослаблення податкового тягаря не приведе до різкого виходу бізнесу з тіні, оскільки підірвано довіру бізнесу до влади », – говорить Андрій Шевчишин. В результаті, експерти відзначають, що більше шансів бути прийнятим за основу, є у проекту Мінфіну. «Швидше за все, буде прийнятий варіант Мінфіну як той, що підтримується МВФ, але з поправками», – вважає експерт.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас