МТСБУ схвалило введення системи прямого врегулювання по ОСАЦВ до червня 2016 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МТСБУ схвалило введення системи прямого врегулювання по ОСАЦВ до червня 2016

Особисті фінанси
446
Президія Моторного (транспортного) страхового бюро схвалила введення системи прямого врегулювання за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів (ОСАЦВ) до червня 2016 року.
Про це йдеться в повідомленні бюро.
У 2016 році ринок ОСАЦВ перейде на практику прямого врегулювання збитків.
Рішення про запуск пілотного проекту було підтримано президією МТСБУ.
Таким чином, постраждалому в ДТП не потрібно буде більше звертатися в страхову компанію винуватця в ДТП.
Врегулювати подія і здійснювати страхове відшкодування буде той страховик, з яким сам потерпілий уклав договір ОСАЦВ.
Подальші взаєморозрахунки між страховою компанією винуватця в ДТП і страховиком потерпілого проходити без участі застрахованого.
Участь у пілотному проекті з прямого врегулювання буде добровільною для страхових компаній.
За попередніми оцінками своє бажання взяти участь у проекті вже висловили 15 страхових компаній, ринкова частка яких становить близько 60% договорів ОСАЦВ.
Добровільна участь у проекті невеликої кількості страхових компаній дозволить провести апробацію механізму прямого врегулювання і, при необхідності, удосконалити його до моменту прийняття змін до законодавства у сфері ОСАЦВ .
Запуск пілотного проекту дозволить споживачам страхових послуг на практиці переконатися в перевагах прямого врегулювання збитків за договорами ОСАЦВ.
Клієнт зможе вибрати страховика, регулюватиме страхова подія.
Тобто навіть якщо обидві страхові компанії – і потерпілого, і винуватця ДТП – є учасниками угоди про пряме врегулювання, потерпілий може звертатися як до свого страховика, так і до страховика винуватця.
Подальші взаєморозрахунки між страховиками будуть проходити по “Бельгійській моделі”.
Всі збитки планується розділити на три класи – до 50 тис. гривень, від 50 до 100 тис. гривень і більше 100 тис. гривень.
Взаєморозрахунки в рамках першого класу будуть проводитися за середній сумі виплати, у другому класі – по фактично виплачену суму збитку.
Збитки, які належатимуть до третього класу (більше 100 тис. гривень), будуть відшкодовуватися в рамках угоди про пряме врегулювання, а врегулювання буде проходити в загальному порядку, тобто страховиком винуватця в ДТП.
Для взаєморозрахунків між страховиками буде обраний уповноважений банк, в якому для кожної компанії буде відкрито спеціальний рахунок.
МТСБУ буде виступати оператором взаєморозрахунків між страховими компаніями.
Вся інформація про страхові виплати буде знаходитися в Централізованої базі даних МТСБУ. На основі цієї інформації буде здійснюватися розрахунок середньомісячної суми середнього збитку.
Для забезпечення виконання зобов’язань страховиками передбачений обов’язковий цільовий внесок у розмірі 50% середньомісячного розміру страхових виплат, який буде переглядатися щокварталу.
Запуск пілотного проекту заплановано на весну 2016 року.
МТСБУ оприлюднені документи для страхових компаній-членів Бюро, охочих приєднатися до участі в проекті.
Також триває розробка ІТ-системи і підготовка до конкурсу на вибір уповноваженого банку.
Як повідомляло агентство, у серпні МТСБУ ініціювало введення електронного поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту (ОСАЦВ ).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас