Українці не побачать дешевого хліба, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці не побачать дешевого хліба, - експерт

Особисті фінанси
2009
Ціни на хліб в Україні будуть зростати. Такий прогноз дав експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. За його словами, обсяги врожаю зернових в Україні жодним чином не вплинуть на вартість хліба.
“Якщо ви подивитеся на нинішню статистику, то ви взагалі будете здивовані, тому що в цьому році Україна вже експортувала зерна більше, а грошей отримала менше, ніж за аналогічний період минулого року”, – відзначає експерт.
За словами Гаврилечко, ціни на хліб в Україні дуже тісно прив’язані до цін експорту.
“Нікому не цікаво працювати собі в збиток. У разі ж, якщо за кордоном серйозно знизять ціни, то у нас вони теж можуть знизитися. Але, як правило, якщо в Україні ціни піднімаються, то потім вони більше не опускаються”, – відзначає економіст .
Гаврилечко також нагадує про те, що Україна продає за кордон не тільки пшеницю. “Основний експортний продукт у нас кукурудза, вартість якої безпосередньо ніякого відношення до ціни на хліб не має”, – додає він.
На думку Гаврилечко, ціни на хліб в Україні будуть тільки підвищуватися.
“Якщо ви подивитеся на курс долара, то побачите, що гривня падає. Тому дорожнеча нашого хліба пояснюється цінами на зерно на зовнішніх ринках і курсом долара”, – зазначає економіст.
Крім того, додає експерт, не варто забувати про те, що хліб складається не тільки з зерна.
“Зерно – це тільки 60% собівартості хліба. А у нас ще електроенергія, газ дорожчають. Так-сяк, але з вересня помінялися соціальні стандарти – змінився прожитковий мінімум, а слідом за ним мінімальна зарплата і мінімальна пенсія. Праця теж буде дорожчати”, – відзначає він.
Нагадаємо, за рік ціни на продукти підскочили в 5 разів. При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік всього на 25% або на 863 грн (4343 грн за останніми даними – за вересень).
За матеріалами:
from-ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас