Пенсії в Україні: Від судді або депутата до середньостатистичного громадянина (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії в Україні: Від судді або депутата до середньостатистичного громадянина (інфографіка)

Особисті фінанси
19147
Найбільше криза б’є по незахищених верствах населення — пенсіонерах. Всього їх понад 12 млн осіб. Живуть вони по-різному: одні отримують мінімальні 1074 грн на місяць, інші — майже 16 тис. грн.
Журналісти склали портрет середньостатистичного українського пенсіонера і порівняли його рівень життя з “колегами” з Польщі та Німеччини.
КОМУ ЩО. За підрахунками Пенсійного фонду України (ПФ) і Держслужби статистики, кожен третій українець — пенсіонер. В ПФ підрахували, скільки пенсіонерів і яку пенсію отримують (див. інфографіку).
Як бачимо, 77% пенсіонерів, або троє з чотирьох, отримують пенсію за віком (на сьогодні це 60 років для чоловіків і 57,5 років для жінок, що не мають жодних вікових пільг при виході на пенсію — служба в армії, шкідливі умови праці, вислуга років). А таких пільговиків приблизно 6% або кожен 17-й. Ще 11% (кожен дев’ятий пенсіонер) — це інваліди. Кожен 20-й отримує пенсію по втраті годувальника (вона може бути більшою від власної). І менше 1% — ті, хто не заробив собі пенсію, але держава доплачує їм до прожмінімуму для непрацездатних, це 1074 грн (таку норму було введено в 2014 р.).
Гідними можна назвати пенсії у прокурорів (до 7000 грн), прийнятними — у чорнобильців, вчених і держслужбовців (3-4 тис. грн). І мізерний відсоток пенсіонерів — це народні депутати та судді — мають суперпенсії по 15-16 тис. грн (нагадаємо, їм зараз платять максимум 10740 грн, але з кожним підвищенням соцстандартів їхня пенсія зростає автоматично).
ПОРТРЕТ ПЕНСІОНЕРА. Зі статданих і соцдосліджень різних інститутів ми вивели середньостатистичний портрет українського пенсіонера. Виявилося, що “наш” пенсіонер — жінка, тому що, за статистикою, 60-річних і старше жінок у нас удвічі більше, ніж чоловіків. При цьому понад 50% таких дам самотні: вони вдови або розлучені. До речі, більшість українців-пенсіонерів стверджують, що їм на життя вистачає, і лише кожен шостий – це самотні городяни, у яких немає “дачно-городньої” підмоги, вважають свою пенсію недостатньою.
Ми також порівняли з нашим пенсіонером середньостатистичного поляка і німця. Вони також виявилися жінками. “Пані” в Польщі отримує в перерахунку в середньому 9000 грн. (або 1,5 тис. злотих), а максимальна пенсія в Польщі — 14,9 тис. грн. Правда, тут не платять неробам без трудового стажу. Її вік — 68 років, вона теж селянка, має 1-2 дітей і 2-3 онуків. Але ось вибір розваг для польських пенсіонерів широкий: для них існують спеціальні знижки на авіаквитки, поїзди (поляки в віці часто подорожують по країні), музеї, галереї, театри. Існують у Польщі й особливі “Клуби сеньйорів”, в яких літнім людям влаштовують тренінги та майстер-класи.
Одні з найбільш забезпечених пенсіонерів у Європі — німці. Тут “фрау” — 72 роки, її середня пенсія близько 31 тис. грн, у неї 2 дітей і кілька онуків. Серед популярних розваг — робота і подорожі за кордон. Крім того, вони мають право на безкоштовні ліки та низку медпослуг.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас