Visa Inc. купує Visa Europe за 21,2 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Visa Inc. купує Visa Europe за 21,2 млрд євро

Фондовий ринок
486
Найбільша платіжна система міра Visa Inc. домовилася про придбання Visa Europe Ltd. в рамках угоди загальною вартістю 21,2 млрд євро ($23,4 млрд), повідомляється в прес-релізі компанії.
Початковий платіж складе 16,5 млрд євро. Крім того, виплата “за результатами” (у разі високої ефективності роботи компанії) може скласти до 4,7 млрд євро через чотири роки після завершення угоди.
Угода дозволить об’єднати всі міжнародні операції Visa в рамках однієї корпорації і стане рекордною в історії американської групи, зазначає The Wall Street Journal.
Visa Europe веде самостійну діяльність з 2007 року, коли, готуючись до IPO, Visa Inc. затвердила нову структуру бізнесу. Компанії ділять загальний бренд, але практично незалежні один від одного, мають власні розрахункові системи. Американська фірма зареєстрована на Нью-йоркській фондовій біржі (NYSE), європейська – контролюється більш ніж 3 тис. Банків і працює в якості ліцензіата Visa Inc. При цьому Visa Europe є міноритарієм Visa Inc., яка, у свою чергу, отримує від європейської платіжної системи ліцензійні виплати (роялті).
У Visa Europe, що базується у Великобританії, складається понад 3,7 тис. Учасників (банків і платіжних сервісів) з 36 країн, кожному з них належить по одній акції компанії. Рада директорів обирається учасниками і складається з 22 представників провідних європейських банків. У 2014 році компанія отримала прибуток у розмірі 219, 8 млн євро (+ 29%).
Visa Inc. – Глобальна платіжна система, що забезпечує доступ до мережі електронних платежів власникам карток, торгово-сервісним підприємствам, фінансовим і урядовим установам більш ніж в 200 країнах. Ринкова капіталізація компанії складає близько $ 192 млрд.
Після 2008 року по-справжньому великих (понад $ 10 млрд) угод між фінансовими компаніями було вкрай мало, в сегменті платіжних систем їх не було взагалі, відзначає WSJ.
На даний момент найбільшим придбанням Visa Inc. є покупка провайдера послуг з проведення безпечних платежів у сфері електронної торгівлі CyberSource за $ 2 млрд в 2010 році.
За рахунок придбання Visa Europe базується в Каліфорнії Visa Inc. зможе отримати доступ до ринків Туреччини та Польщі, несхожими високими темпами зростання. Крім того, це поліпшить її становище в порівнянні з конкуруючою MasterCard, загальна мережа якої менше, але яка володіє власним підрозділом в Європі.
За оцінками аналітика Citigroup Дональда Фандетті, угода може підвищити прибуток компаній на 5%. Sanford Bernstein розраховує, що прибуток Visa Inc. до 2018 року зросте на 12%.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас