Стрибок цін і зростання зарплат: Наскільки збідніли українці (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрибок цін і зростання зарплат: Наскільки збідніли українці (інфографіка)

Особисті фінанси
7551
Зростання цін завжди лякає, тим більше, такий сильний, який пережила Україна на початку 2015 року. У той же час, як правило, купівельна спроможність громадян падає зовсім не так сильно, як ростуть ціни – і може досить швидко відновлюватися.
Це пов’язано з тим, що за інфляцією практично завжди (якщо немає дуже високого безробіття) підтягуються і заробітні плати, тим самим компенсуючи втрати від зростання цін.
Подібний процес спостерігається і в Україні: якщо ціни з початку року зросли на 41%, то заробітні плати – на 22%. Таким чином, зростання заробітних плат перекрив приблизно половину від стрибка цін.
Джерело: Державна служба статистики
У той же час, у серпні-вересня заробітні плати трохи знизилися порівняно з липнем, у той час як ціни, після вересневого стрибка інфляції, трохи виросли.
Втім, найімовірніше, в найближчі місяці тенденція до зростання заробітних плат і поступовому відновленню купівельної спроможності громадян продовжиться.
Однак, якщо пауза в зростанні зарплат затягнеться, це може бути сигналом про наявність проблем на ринку праці і в економіці в цілому.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас