Люди просять провести тест нардепів на інтелект і змусити голосувати за відбитками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люди просять провести тест нардепів на інтелект і змусити голосувати за відбитками

Казна та Політика
613
На сайті ВР, слідом за веб-сторінкою президента, з’явився розділ електронних петицій. Тепер людина будь-якої національності, крім росіян, зможе зареєструвати там своє прохання.
За добу роботи сервісу українці зареєстрували понад 100 петицій.
За законом про звернення громадян, слідом за президентським і парламентським порталами, електронні петиції повинні з’явиться на сайтах Кабміну та органів місцевої влади.
РАДА. Щоб подати свою петицію, потрібно зареєструватися на парламентському сайті, вказавши: П. І., email, мобільний телефон, місце і регіон проживання. Після реєстрації можна створювати звернення. Як і у випадку з петиціями до гаранта, за законом про звернення громадян, за три місяці з дня реєстрації на сайті ВР петиція повинна набрати мінімум 25 тис. підписів. Зараз більше за інших набрали голосування у ВР за відбитками пальців депутатів, про скасування депутатської недоторканності та скасування розмитнення і акцизу на імпорт авто.
Є в переліку зареєстрованих звернень і досить радикальні: “заборонити українським ЗМІ робити цінові прогнози”, “тестування депутатів на знання української мови та літератури, перевірити їх чесність на детекторі брехні”, “тестування депутатів на рівень IQ”, “зменшити кількість депутатів у Раді до 100 “,” створити закон про обов’язкове голосування на виборах “і” переглянути перелік громадян, які мають право голосувати на виборах (виключивши з нього пенсіонерів, ув’язнених і людей до 25 років “.
Запуск сервісу петицій до президента, парламенту, уряду і місцевим органам влади фінансує Швейцарія.
Цікаво, що угоду про техспівробітництво Київ і Женева підписали ще в 97-му, але руки до реалізації одного з пунктів угоди – запуску електронних петицій – дійшли тільки зараз. “Кожен, зареєструвавшись, може створити нову петицію або підписати вже створену. Для зручності вони будуть пізніше відсортовані за темами (зараз такого немає. – Ред.)”, – написав Гройсман у своєму Facebook.
Парламентарії не впевнені, що сервіс виправдає очікування. “Ви бачили закон про електронні петиції? Думаю, діяти він буде приблизно так само, як і законодавство про звернення громадян. Іншого механізму розгляду на сьогодні я не бачу”, – сказав нам перший заступник голови регламентного комітету Павло Пинзеник. І нардеп прав, адже в законі немає норми про обов’язкове переформатування петиції в закон або постанову ВР, навіть якщо вона набере потрібних 25 тис. підписів за 3 місяці. У законі лише говориться, що ВР зобов’язана розглянути таке звернення і дати відповідь. До речі, за тим же законом, що не набрали потрібної кількості підписів петиції відразу ж переходять в ранг звернень громадян, на які орган влади повинен відповісти протягом місяця. “А ось тепер уявіть: якщо раніше нам приходили тисячі звернень українців, і ми на все не встигли відповідати, то що буде зараз?” – Поскаржився нам один із співробітників канцелярії ВР. Відповіді на це питання у законодавців поки немає.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас