Фінансова криза завдала болючого удару по найбільшому пенсійному фонду в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза завдала болючого удару по найбільшому пенсійному фонду в світі

Фондовий ринок
1586
Норвезький державний пенсійний фонд (НДПФ) закінчив третій квартал 2015 року зі збитком в 4,9%. За останні три місяці він втратив 273 млрд крон ($32,2 млрд).
Відповідна інформація міститься в звіті Центрального банку Норвегії.
Загальна вартість активів НДПФ на поточний момент становить 7,019 млрд крон (майже $830 млрд). Підсумки третього кварталу стали одними з найгірших за всю історію фонду. Більша частина втрат припала на інвестиції в акції. Вони принесли збиток у 8,6% (у них вкладено 59,7% коштів НДПФ). Облігації дозволили заробити 0,9% (їх частка — 37,3%), вкладення в нерухомість — 3% (частка в інвестиціях — також 3%).
У звіті сказано, що зафіксований збиток пов’язаний з падінням світового фондового ринку в цілому і ринку КНР зокрема. У другому кварталі фонд втратив 73 млрд крон ($8,6 млрд).
Норвезький державний пенсійний фонд заснований в 1990 році. До нього стікалися невикористані доходи від продажу вуглеводнів (тому спершу він називався Нафтовим фондом).
Основне завдання НДПФ — створення подушки безпеки на випадок різких коливань сировинних цін і забезпечення стабільності пенсійної системи в майбутньому. Держава має право взяти 4% від активів фонду для поповнення бюджету. Організація є найбільшим у світі фондом національного добробуту, що займається інвестиціями.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас