Елітні новобудови в Києві подешевшали на чверть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Елітні новобудови в Києві подешевшали на чверть

Нерухомість
1681
Києві різко впав попит на дороге житло. Як повідомили забудовники та ріелтори, з початку кризи кількість угод з купівлі-продажу квартир в елітному сегменті просіла в рази.
За словами керуючого партнера компанії KievStandard Олега Перегинця, в 2015 р в новобудовах щомісяця продається по п’ять-сім квартир преміум-класу. А на вторинному ринку, як уточнила експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна, мізер – 1-2.
«У 2013-му ріелтори оформляли на місяць 5-7 квартир на вторинному ринку, було кілька угод по домівках і ділянкам, зараз в цілому одна-дві угоди класу преміум. Ми бачимо, як інтерес таких покупців змістився в бік новобудов, насамперед тому, що забудовники пропонують кращі умови », – зазначила вона.
Згідно з дослідженням KievStandard, зараз мінімальна ціна квадратного метра в новобудовах преміум-класу становить $ 2,5 тис., максимальна – $ 7,4 тис., середня – $ 3,8 тис. «При розрахунку ми не враховували дані по Diamond Hill, цей об’єкт не має аналогів на столичному ринку і відноситься до класу De Luxe. Мінімальна вартість квадрата в цьому будинку – $ 5 тис., максимальна – $ 18 тис. », – Пояснив Олег Перегінець.
Як не старалися утримувати свої ціни забудовники – в елітному сегменті вони номінуються у доларі – однак за 2015 вони просіли відразу в 20-30%. «Перечитують ціни на акції квартири, на деякі, наприклад, з не настільки вдалим видом з вікна, навіть на 40%», – зазначив Перегінець. Експерт зазначає, що на елітному ринку можна виторгувати знижки до 25%. «Реальні угоди укладаються на 5-25% нижче спочатку заявлених забудовниками. Однак є квартири, де ніяких знижок не добитися, особливо пентхауси », – пояснив експерт.
На поточний момент в столиці продається 372 квартири в 7-ми житлових комплексах, що позиціонуються як преміум-клас: Art Hall (вул. Воровського, 21), PecherskHills (пер. Мічуріна, 28-32-г), PecherSKY (вул. Струтинського 2 ), Renaissance Residence (вул. Новоселицька 10), Skyline (вул. Щорса 26 А), Клубний будинок на Мічуріна 61, і Diamond Hill (Мазепи, 11б). Продажі в цих ЖК були запущені на високих стадіях готовності – це одна з особливостей житла преміум-класу. Всі перераховані об’єкти, крім Art Hall, вже введені в експлуатацію. Art Hall планують запуститися на початку 2016-го.
Цікавий момент: запити потенційних покупців дуже сильно різняться від нинішньої пропозиції в преміум-сегменті. Приміром, чотирикімнатні квартири становлять лише 13% пропозиції, п’ятикімнатні 2%, тоді як кожен четвертий потенційний покупець запитує квартири від чотирьох кімнат і вище. За площами теж дисбаланс: лідирує серед пропозиції квартири до 100 кв.м. (44%), тоді як цікавляться найчастіше квартирами від 201 до 300 кв.м (29%). Тенденцію підтвердили у відділі продажів Art Hall: «Купують по дві квартири на поверсі і об’єднують. Попит зміщений у бік від 300 кв.м. ».
На думку експертів, ще однією причиною зниження попиту до преміум-сегменту стало очікування виходу на ринок декількох знакових елітних об’єктів. «Наприклад, друга черга будинку в Маріїнському парку, будівля на Грушевського, 9 б. Вона добудована і введена в експлуатацію, але продажі там поки не почалися », – розповів керуючий директор ARPA Real Estate Михайло Артюхов. Він також припустив, що, швидше за все, що відкривають продаж проекти будуть позиціонуватися як бізнес-клас, і пропонуватися за більш доступними цінами – по $ 2-2,5 тис. замість $ 3,5 тис.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас