Нацбанк заплатить клієнтам Брокбізнесбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк заплатить клієнтам Брокбізнесбанку

Кредит&Депозит
1211
Населення і бізнес, що постраждали від банкрутства Брокбізнесбанку, можуть подати до суду на Нацбанк з вимогою оплатити всі їхні втрати. Суд за позовом вкладника визнав НБУ винним у недостатньому контролі за діяльністю банку, а значить, саме регулятор несе відповідальність за банкрутство установи.
У пошуках винуватця банкрутства
Клієнти ліквідованого Брокбізнесбанку, що втратили в ньому свої кошти, можуть висунути вимогу про їх відшкодування за рахунок Національного банку. Регулятор 21 жовтня програв касацію у розгляді з клієнтом Брокбізнесбанку. Про це йдеться у рішенні Вищого адміністративного суду № К / 800/31676/15.
Судовий спір ініціювала компанія «Евротранском», яка в 2012 році розмістила в Брокбізнесбанку на депозиті 230 тис. грн. 28 лютого 2014-го в Брокбізнесбанк була введена тимчасова адміністрація, а 11 червня він був відправлений на ліквідацію. У результаті Фонд гарантування вкладів визначив, що понад 233 тис. грн компанії «Евротранском» будуть повертатися в сьому чергу.
Компанія не заспокоїлася і подала позов до Нацбанку, пославшись на те, що, розміщуючи гроші в Брокбізнесбанку, вона розраховувала, що його діяльність контролюється Нацбанком і у разі порушень банку НБУ застосує до нього заходи реагування. Окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Нацбанку через неприйняття їм належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів Брокбізнесбанку, а також через неприйняття ним адекватних заходів впливу. Клієнт також виграв апеляцію і касацію.
Зволікання з термінами
У ході розгляду суд встановив, що Нацбанк проводив планове інспектування в Брокбізнесбанку з 1 липня 2008 року по 1 серпня 2013 року, тобто більш ніж за п’ять років, тоді як вона повинна проводитися не рідше одного разу на три роки. Крім того, в інспекційному звіті НБУ було зазначено численні порушення банку, але з моменту завершення інспекційної перевірки до того, як НБУ заборонив банку проводити деякі операції, пройшло цілих три місяці. Тому суд прийшов до висновку про наявність підстав для визнання бездіяльності НБУ протиправним в період з листопада 2013 року до лютого 2014-го, так як він не прийняв «адекватних, негайних і рішучих дій і заходів впливу до Брокбізнесбанку».
Нацбанк також порушив терміни проведення інспекційної планової перевірки банку та надання йому її результатів за період з 1 липня 2008 року по 1 серпня 2013-го, а також терміни повідомлення банку рейтингової оцінки за системою САМЕLS за результатами інспекційної перевірки. Незважаючи на допущені порушення, НБУ не визнав їх, а безуспішно оскаржував рішення суду першої інстанції в апеляційній і касаційній інстанціях. «Нацбанк не надав доказів правомірності своїх дій», – пояснив своє рішення Вищого адміністративного суду. НБУ вчора не прокоментував FinClub свою бездіяльність.
Збиток оплатить регулятор
Рішення суду означає, що відповідальність за банкрутство банку і збитки його клієнтів лежать на Нацбанку. «Якщо суд визнає протиправним бездіяльність НБУ, значить, держава Україна в особі Національного банку могла запобігти банкрутству банку і не допустити втрату вкладниками своїх вкладів. Але внаслідок бездіяльності вона цього не зробила. Фактично відповідальність за неплатоспроможність банку лежить на державі в особі НБУ », – говорить керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
Для клієнтів Брокбізнесбанку визнання бездіяльності НБУ протиправної означає, що тепер вони можуть виставити фінансові претензії до регулятору. «Клієнти тепер можуть вимагати з Нацбанку відшкодування збитку, отриманого через банкрутство Брокбізнесбанку. Регулятор своєю бездіяльністю спровокував ці втрати, і його вина встановлена судом, – пояснює старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. – Люди повинні будуть подавати позови безпосередньо до Нацбанку, оскільки саме він несе відповідальність. Не потрібно чекати продажу майна ліквідованого банку, а можна звертатися вже зараз».
На момент введення в Брокбізнесбанк тимчасової адміністрації обсяг вкладів підприємств становив 4630000000 грн, а негарантованих депозитів громадян – 3 млрд грн. Суми позовів до Нацбанку можуть бути значними. «Держава, в разі задоволення такого позову, зобов’язана буде відшкодувати заподіяний збиток, тобто повернути вклад і відшкодувати інфляційні втрати, неустойку, витрати на правову допомогу, які в такому випадку можуть становити значну суму. Це досить ефективний, хоча і складний у реалізації механізм захисту прав і законних інтересів кредиторів проблемних банків», – зазначає Віктор Мороз.
Губарь Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас