НБУ розширив перелік валют для банківських операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширив перелік валют для банківських операцій

Валюта
2643
Національний банк України розширив перелік валют, з якими уповноваженим банкам дозволяється проводити своп операції.
Відповідні зміни закріплені постановою правління регулятора №721, опублікованому на сайті НБУ.
Зазначеною постановою регулятор скасував вимогу щодо проведення банками валютних свопів виключно з вільно конвертованими валютами, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та продаються на головних валютних ринках світу і дозволяються для здійснення інвестицій в Україну.
Крім того, регулятор надав право уповноваженим банкам здійснювати валютні операції на умовах своп з міжнародними фінансовими організаціями.
Регулятор відзначає, що зазначені зміни сприятимуть більш ефективному управлінню ліквідністю банками і нададуть можливість міжнародним фінансовим організаціям додатково залучати гривневі ресурси для їх подальшого спрямування на кредитування українських позичальників.
Нагадаємо, Національний банк України 22 жовтня прийняв черговий пакет заходів з лібералізації валютного регулювання, який пом’якшує вимоги регулятора щодо обов’язкового продажу валютної виручки і наявних валютообмінних операцій.
НБУ звільнив від обов’язкового продажу надходження валюти в якості грошового забезпечення (гарантійного внеску) для участі нерезидента в торгах з приватизації державного майна на рахунки організатора таких торгів.
Також НБУ звільнив від обов’язкового продажу валютні надходження на підставі угод про участь України в міжнародних програмах Європейського Союзу, а також гранти, які юридичні особи – резиденти отримують від міжнародних фінансових організацій, якщо в органах управління цих юридичних осіб бере участь уряд України.
Крім цього, регулятор пом’якшив обмеження з видачі гривневої готівки через каси та банкомати, встановлене на рівні 300 000 гривень на добу на одного клієнта. Тепер ця норма не буде поширюватися на валютообмінні операції з фізичними особами, що спростить продаж валюти населенням.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас