Астрофізики знайшли алкоголь у космосі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрофізики знайшли алкоголь у космосі

Світ
1551
У складі кометної речовини вперше виявлені молекули цукру і спирту. Одна з комет під час пікового активності щомиті викидає обсяг алкоголю, еквівалентний 500 пляшкам вина.
Відкриття зробила міжнародна група вчених за допомогою 30-метрового телескопа, розташованого в горах Сьєрра-Невада на півдні Піренейського півострова. Наявність етилового спирту, а також ще 20 типів органічних молекул, у тому числі глікольальдегід (найпростіший альдосахар), було виявлено у складі комети C / 2011 W3 (Лавджоя).
Ця періодична комета групи Крейца була відкрита 27 листопада 2011 астрономом Террі Лавджоєм з Австралії. У момент виявлення її діаметр був оцінений в 100-200 метрів. Після того, як комета потрапила в сонячну корону, пролетівши 120000 км над поверхнею, вона з’явилася знову, що означало її більший діаметр: приблизно 500 метрів. Це дозволило їй зберегтися після такого зближення з Сонцем. За рівнем яскравості (від 3 до 4 видимих ​​зоряних величин) C / 2011 W3 – одна з найяскравіших комет.
Раніше вченим вже вдавалося відшукати органічні речовини на інших кометах. Зокрема, на кометі Чурюмова-Герасименко знайдені молекули 16 органічних сполук. Чотири з них: ацетон, пропаналь, метілізоціаната і ацетамид – раніше на кометах не зустрічалися. Спостереження за C / 2011 W3 почалися в січні нинішнього року: в цей час вона перебувала на відстані близько 90 млн кілометрів від Землі. Як пояснюють астрофізики, під час своєї пікової активності комета викидає обсяг спирту, еквівалентний 500 пляшкам вина.
Наявність на кометах складних органічних молекул дозволяє краще розуміти процеси появи життя на Землі. Разом з тим, джерело органіки в газопиловій хвості комети Лавджоя ще належить встановити. Молекули органічних сполук могли бути «підібрані» десь по дорозі, а могли виникнути з величезної міжзоряноїо молекулярної хмари, що сформувала Сонячну систему.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас