Виплати вкладів «Дельта Банку» підвищать попит на валюту, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виплати вкладів «Дельта Банку» підвищать попит на валюту, - експерт

Валюта
1822
Виплати вкладів ліквідованого «Дельта Банку» у розмірі 8 млрд. грн. можуть істотно підвищити попит на готівкову валюту в найближчі два місяці, однак не зроблять впливу на курс до кінця року. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні.
Компенсація вкладів, запланована Фондом гарантування в жовтні-листопаді, підвищить ліквідність на готівковому валютному ринку, і частина коштів населення, швидше за все, направить на купівлю іноземної валюти. Частка конвертації може скласти близько 10%, тобто більш ніж 36 млн. доларів, що є більше половини середньомісячного обсягу покупки готівкової валюти в Україні через банки в січні-вересні 2015 року. Проте навряд чи це довгостроково вплине на курс долара США. Тим більше, що частина виплат також може бути спрямована на розміщення коштів на валютних депозитах банку-агента.
У той же час, побоювання девальвації гривні зберігаються. «Попит на валюту восени традиційно підвищується, однак зараз він ще підкріплюється побоюваннями девальвації, які спираються на заявлені прогнози МВФ по курсу 23,5 грн. за долар на кінець року і бюджетні прогнози середнього курсу на 2016 рік – 24,4 грн., а також інформаційними «вкидами» напередодні місцевих виборів», – зазначає Андрій Шевчишин.
Стримувати попит на готівкову валюту продовжують обмеження з боку НБУ, а також зростання тарифів на комунальні послуги. Тому, підвищення мінімальних зарплат і пенсій не робить впливу на попит. Враховуючи утримання курсу на міжбанку в межах усталеного діапазону, коливання готівкового курсу не виступатимуть активізатором покупок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас