Олександр Лактіонов: Другий пішов, хто буде третім? СПГ-термінал в Польщі введено в експлуатацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Лактіонов: Другий пішов, хто буде третім? СПГ-термінал в Польщі введено в експлуатацію

Енергетика
2018
В Польщі урочисто відкрито LNG-термінал, який дозволить значно знизити газову залежність від РФ. Це вже другий термінал (після Литви), відкритий в країнах ЄС, які симпатизують Україні в її прагненнях отримати енергетичну незалежність, а також черговий приклад для наслідування або ще одна можливість отримати газ з альтернативного джерела.
Газова незалежність по-польськи: повільно, але впевнено
12 жовтня 2015 в порту Свіноуйсьце за участю прем’єр-міністра Польщі Єви Копач відбулася церемонія відкриття терміналу (http://www.polradio.pl).
Прибуття 1-го LNG-танкера з газом заплановано на середину грудня, а повний запуск об’єкта з отриманням додаткових обсягів газу в газотранспортній системі потребує ще близько 5 місяців.
Олександр Лактіонов: Другий пішов, хто буде третім? СПГ-термінал в Польщі введено в експлуатацію
Рішення про будівництво терміналу було прийнято в 2006 році. Після довгого періоду консультацій, за результатами тендеру з 5 компаній (в т.ч. французької Suez-Tractebel) канадська інжинірингова компанія SNC-Lavalin була відібрана для проектування об’єкта (для виконання front-end engineering and design, FEED) контракт був підписаний 10 січня 2008 року. Вартість контракту на виконання FEED склала PLN 26 млн. (€ 7.2 млн.).
Контракт на будівництво терміналу (The engineering, procurement and construction, EPC), також за результатами тендеру, отримав консорціум на чолі з італійською Saipem, в який також увійшли Saipem SA (Франція), Techint Compagnia Tecnica Internazionale (Італія), Snamprogetti of Canada, PBG SA і PBG Export Sp. z o.o. з Польщі. Вартість контракту склала PLN 2.95 млрд. ($ 930 млн.).
Загальна вартість LNG-терміналу, розширеного до потужності 7.5 млрд.куб.м в період 2017-2018 рік складе € 950 млн.
З цієї суми € 200 млн. повинен був надати ЄБРР (European Bank for Reconstruction and Development), решту € 750 млн. запозичили на фінансовому ринку за допомогою продажу облігацій, розміщених компанією Polskie LNG – оператором LNG-терміналу в Свіноуйсце.
Будівництво стартувало в 2011 році. Відповідно до початкових планів LNG-термінал повинен був почати роботу в червні 2014 р однак за фактом будівництво затяглося майже на 22 місяці.
Проектна потужність об’єкту складе 5 млрд.куб.м / рік, що в 2 рази більше спочатку запланованої 2,5 млрд.куб.м, з перспективою збільшення ще до 7,5 млрд.куб.м за рахунок будівництва ще одного резервуара.
Власником заводу є провідний державний нафтогазовий холдинг Польщі – Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG).
Основною метою створення LNG-терміналу було зниження залежності від російського газу і диверсифікація джерел постачань газу в країну.
Розташування LNG-терміналу
Об’єкт розташований в порту Свіноуйсьце (Swinoujscie) поблизу Щецина (Szczecin) в західній частині польської частини балтійського узбережжя в регіоні Західна Померанія.
Перевагою такого розташування стали порівняно низькі витрати на прийом великих вантажних суден, у порівнянні з портом у Гданську, а також наявність великих споживачів газу (електростанція і хімічний завод) в безпосередній близькості, а також з можливістю організації поставок газу з терміналу в суміжні з Польщею країни, у тому числі в Україні.
Олександр Лактіонов: Другий пішов, хто буде третім? СПГ-термінал в Польщі введено в експлуатацію
Баланс імпорту газу в Польщу і ресурси його забезпечення
У 2014 р попит на газ у Польщі склав 15,5 млрд.куб.м. Внутрішній видобуток – 4,4 млрд.куб.м, тобто 11,1 млрд.куб.м було імпортовано. Обсяг імпорту газу залишається приблизно рівним протягом декількох років, але структура цього імпорт змінилася докорінно. Після повного введення LNG-терміналу в експлуатацію значення поставок з РФ знизиться до мінімуму і в 2017 р вони можуть скласти не більше 30% у структурі імпорту газу в порівнянні з нинішніми 75,8%.
Олександр Лактіонов: Другий пішов, хто буде третім? СПГ-термінал в Польщі введено в експлуатацію
Джерела поставок LNG до Польщі – катарський LNG, крім того було відомо про ведення переговорів з алжирською Sonatrach, а також про вивчення можливості організації поставок LNG зі США.
У 2009 р PGNiG і Qatargas підписали контракт щодо поставок LNG на польський термінал. У відповідності з яким, починаючи з 2015 р до Польщі щорічно протягом більш ніж 20 років будуть поставлятися 1.5 млрд. куб. м.
Встановлено умови, на яких компанія PGNiG і Qatargas погодилися на поставки для терміналу в Свіноуйсьце починаючи з 2015 р, в залежності від попиту на енергію Польщі.
PGNiG буде покривати фактичну різницю між ціною LNG, зазначеною в документі, та ринковою ціною, по якій Qatargas продає СПГ згідно з первинним контрактом з PGNiG. Якщо ціна не є задовільною для PGNiG, будь-які непродані поставки LNG будуть перенесені на більш пізній рік контракту.
Хто наступний…
Польща максимально наблизилася до енергетичної незалежності. Крім того, введення LNG-терміналу в Свіноуйсце створює і нові можливості для України. Це ще одне надійне джерело надходження газу з Європи, отримання якого буде можливо після закінчення будівництва газового інтерконнектора Польща-Україна, тобто після 2019 року.
Крім того, відкритим залишається питання фізичної диверсифікації поставок газу в Україну через власний LNG-термінал.
Яка країна побудує і введе черговий LNG-термінал в Європі: Греція, Хорватія, Румунія чи Україна?
Олександр Лактіонов,
кандидат наук, експерт в області енергетики
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас