Що відбувається з Платинум Банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з Платинум Банком

Кредит&Депозит
2682
Платинум Банк уже отримував рефінансування НБУ і з початку року збільшив капітал на понад 300 млн гривень. До кінця року на вимогу Нацбанку акціонери мають провести докапіталізацію банку на таку ж суму.
Утім, сам же НБУ вніс банк «Платинум» до списку установ, які не до кінця легалізували інформацію про своїх акціонерів. Учасники ринку в неофіційних бесідах стверджують, що банк належить до орбіти впливу Олександра Грановського та Бориса Кауфмана. Прес-секретар Олександра Грановського Олена Павловська вчора в бесіді з Forbes укотре спростувала будь-який зв’язок між Грановським і Кауфманом та банком «Платинум».
Між тим, саме завдяки Фінбанку Грановського і Кауфмана «Платинум» суттєво наростив активи за корпоративними клієнтами. Нагадаємо, що стратегією Платинум Банку протягом останніх кількох років була активна робота з ритейловим сегментом. Установа активно залучала депозити населення, не концентруючись на кредитуванні корпоративного сектору. Наприклад, за даними Національного банку України, до 1 жовтня 2013 року кредити і заборгованість юросіб перед установою становили тільки 12,693 млн гривень, усі з них було видано в національній валюті.
На 1 липня 2015 року кредитний портфель юросіб банку «Платинум» становив уже 2,89 млрд гривень, з яких 1,65 млрд гривень – в іноземній валюті. Частково причиною зростання став викуп банком «Платинум» корпоративного портфеля і частини відділень одеського Фінбанку.
У березні 2015 року акціонер Платинум Банку Девід Холперт в інтерв’ю Forbes розповідав, що планує розвивати в банку корпоративний напрямок. «Я вважаю за необхідне розширювати діапазон послуг банку і розвивати корпоративний бізнес, щоб диверсифікувати ризики. Саме цей напрямок я можу розвинути в Платинум Банку – кредитування торговельного фінансування, особливо в напрямку аграрного бізнесу, з яким я добре знайомий», – каже Холперт.
Аналітик рейтингового агентства Експерт-Рейтинг Віталій Шапран зазначає, що під час кризи орієнтація на корпоративних клієнтів вигідніша, ніж робота з ритейлом. Тим часом поки банк повністю не легалізує інформацію про своїх акціонерів, оцінити реальну частку кредитів пов’язаним особам непросто. Нагадаємо, що надлишкове кредитування пов’язаних осіб є однією з причин введення тимчасової адміністрації в деякі банки. У «Платинумі» резерви під знецінення кредитів і борги юросіб становили 135,69 млн гривень.
Керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман вважає, що це свідчить або про суперякісний кредитний портфель, або про недостатнє резервування. «За таких показників може настати докапіталізація банку в розмірі 300–500 млн гривень», – каже Ерік Найман.
У самому банку також підтверджують необхідність довливання капіталу. Директор департаменту фінансів та контролінгу Платинум Банку Марія Свєшнікова нагадує, що 2014 року банк було докапіталізовано на 269 млн гривень шляхом збільшення статутного капіталу та вливань у регулятивний капітал. Нинішнього, 2015-го, року статутний капітал збільшили на 318 млн гривень, а додаткові вливання в регулятивний капітал становили 150 млн гривень.
«Це не останнє збільшення капіталу банку його акціонерами. Відповідно до плану капіталізації, який було узгоджено з НБУ, до кінця 2015 року планують ще одне збільшення капіталу на 330 млн гривень. Підтримка акціонерів сприяє тому, що банк виконує всі свої зобов’язання перед вкладниками і кредиторами, а також виконує всі вимоги НБУ, що стосуються ліквідності та капіталізації», – каже Свєшнікова.
У банку вже кілька місяців працює куратор. 12 травня Платинум Банк отримав стабілізаційний кредит від НБУ в три транші – 100 млн гривень, 200 млн гривень і 100 млн гривень. Забезпеченням щодо боргу стали іпотека, поручительство і застава під кредити.
«Platinum Bank надано кредит рефінансування Національного банку. Згідно з нормативними документами Національного банку України щодо стабілізаційних кредитів, у всіх банків із кредитом від НБУ зобов’язаний бути призначений куратор, який забезпечить щоденний моніторинг діяльності банків. Тож призначення куратора НБУ пов’язане з наявністю кредиту НБУ», – каже Свєшнікова.
Основне питання сьогодні полягає в тому, чи зможуть акціонери банку залучити достатньо коштів для докапіталізації установи.
Опитані Forbes експерти зазначають, що банк займає специфічну позицію щодо боржників.
«До мене звертаються багато клієнтів Платинум Банку, до яких банк не йде назустріч щодо врегулювання проблемної заборгованості. Вони навіть брали плату з клієнта за прийом заяви про реструктуризацію проблемної заборгованості», – розповідає голова юридичної фірми «Кравець і партнери» Ростислав Кравець. – «Платинум Банк не дивиться на можливості клієнта і намагається максимально швидко отримати права власності на іпотеку. Оскільки нині діє мораторій на таке стягнення, сам процес у банку просувається повільно».
Також установа дуже активна на ринку депозитів. Згідно з даними сайту банку, він пропонує відсотки за депозитами у гривні в 25–28% річних, у доларах – 13%. Для порівняння: у Райффайзен Банку Аваль ставки за вкладами у гривні становлять до 14% річних і до 2% річних – у доларах. В Ощадбанку ставки – до 20% річних у гривні, до 9,25% річних – у доларах.
Прогнозувати майбутнє банку можна буде після ще однієї докапіталізації. І основний ризик установи пов’язаний як із можливостями власників щодо вливання в банк капіталу, так і з реальним станом корпоративного портфеля Платинум Банку.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас