41%. В Україні рекордна за 20 років інфляція. Що подорожчало найбільше - інфографіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

41%. В Україні рекордна за 20 років інфляція. Що подорожчало найбільше - інфографіка

Особисті фінанси
1385
За що українці стали платити більше – комунальні послуги або продукти харчування – дослідження НВ
У вересні поточного року Держкомстат зафіксував ріст інфляції на 2,3%. Ціни знову почали рости після двомісячного спаду, що спостерігався у липні-серпні.
За 9 місяців 2015-го споживчі ціни на товари та послуги виросли на 41,4%, тоді як за аналогічний період 2014-го ріст цін склав 17%, повідомляє Державний комітет статистики. Такий рівень інфляції в Україні є антирекордним за останні 20 років. Більш масштабною інфляція була лише у період становлення української державності – у 1992-1995 роках.
Суттєво здорожчало життя для українців саме у першій половині поточного року. Олександр Жолудь, старший аналітик Міжнародного центру політичних досліджень, зазначає, що на початку 2015-го було два шокові періоди з точки зору росту цін. По-перше, у березні виробники одномоментно відреагували на лютневу девальвацію національної валюти, підвищивши ціни на свої товари та послуги до потрібного їм рівня, щоб не зазнавати втрат від курсових коливань.
Більшою мірою ціни піднімали іноземні компанії, які імпортують товари до України. Також підняти ціни змушені були українські компанії, в яких виробництво зав’язане на імпорт, адже собівартість їхньої продукції суттєво зросла після подорожчання імпортних деталей та сировини, необхідних для виготовлення товару.
А в квітні відбулося підвищення адміністративно регульованих цін на комунальні послуги. Саме подорожчання природного газу на 453% за січень-вересень цього року мало найбільший вплив на поточний показник інфляції.
При цьому, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Україна в січні-вересні скоротила споживання газу, порівняно з минулим роком, на 20% – до 23,055 млрд куб. м: зокрема, промисловість – на 25%, населення і бюджетні організації – на 21%.
Двічі за рік в Україні дорожчала електроенергія – у квітні і вересні. Як результат індекс росту вартості електрики за 9 місяців поточного року склав майже 70%. З 1 вересня тарифи, зокрема, зросли для населення до 45,6 грн, 78,9 грн і 147,9 грн за кВт, в залежності від об’єму споживання. Наступне підвищення вартості електроенергії заплановане на березень і вересень 2016 року, а також березень 2017-го.
У вересні інфляцію зумовило закінчення сезонного здешевлення овочів та фруктів, а також підвищення акцизів, яке поступово збільшує вартість алкоголю і тютюну. Вартість овочів, алкоголю і тютюнових виробів за 9 місяців виросла більш ніж на чверть, а фруктів і зовсім вполовину.
Також цей рік не став виключенням у тенденції зростання вартості освітніх послуг – на 23%, яке відбувається щовересня, з початком нового навчального року.
Відбулося у вересні і зростання, якого ми не бачили у попередні місяці – це підвищення вартості одягу і взуття. Це здорожчання також має сезонний характер, адже споживачі почали придбавати речі із осінньо-зимових колекцій, які суттєво виросли в ціні у порівнянні із минулорічними. В цілому за 2015 рік бажання українців одягнутися та взутися в нове стало обходитися на 30% дорожче ніж минулого року.
Тим не менш, як зазначає керівник відділу досліджень ринків споживчих товарів компанії GfK Ukraine Максим Машляківський, колосальна інфляція вже не здатна суттєво налякати пересічного українця, а що справді стримує його від купівлі товарів, так це скорочення власних доходів і ріст споживчої культури, який спостерігається останні два роки.
“Раніше українські споживачі значно емоційніше реагували на ріст цін. Криза 2008-2009 років і події 2014-го загартували людей. І вони вже доволі стійко реагують на ріст цін у поточному році. Українці поводяться раціонально і виважено, з точки зору споживчого попиту”, – розповідає експерт.
Великі і дорогі покупки, особливо якщо ціна товару прив’язана до валютного курсу, наразі українці повідкладали. А щодо товарів повсякденного вжитку, то падіння попиту на них у 2015 році відбулося незначне – всього 14 відсоткових пунктів при 40% рості цін. “Сам факт стабілізації інфляції, воєнної ситуації і курсу гривні стабілізував споживчі настрої населення”, – пояснює Машляківський.
В останні місяці 2015-го спостерігатиметься незначне сезонне подорожчання ключових товарів харчової промисловості, а також комунальних послуг. Це, за оцінками Міністерства економічного розвитку і Національного банку, призведе до інфляції за результатами року на рівні 44-45%. Щоправда, прогнози українських економістів, так само як і експертів з МВФ та Світового банку, більш песимістичні. За консолідованим прогнозом інфляція складе на кінець року 48-50%.
“Впродовж осінньо-зимового періоду має бути сезонне підвищення цін на овочі і фрукти на 10%, можливо, і більше, – каже Жолудь. – Зростання цін на молочку залежатиме від внутрішнього попиту, який знижується через рецесію в економіці, і від того, чи знайдуть нові джерела збуту виробники, адже експорт до Російської федерації, куди ми продавали істотну частину молочної продукції, як відомо, ускладнений”. Ці речі стримують підвищення цін на молоко та молочні вироби.
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева ще місяць тому заявила, що у 2016 році інфляція в Україні складе 12%. “У нас немає завдання [на наступний рік] утримувати курс [національної валюти], наше завдання – це цінова стабільність. Зараз основне наше завдання цінова стабільність. У наступному році ми очікуємо інфляцію на рівні 12%, у 2017 – 8%, в 2019 – 5%”, – запевнила очільниця НБУ.
У цьому прогнозі із регулятором згодні і міжнародні фінансові інститути, і Українські експерти. НБУ, на їх погляд, в змозі утримувати інфляцію на рівні 10-15%.
“На наступний рік НБУ збирається переходити на таргетування інфляції – інфляція більше не буде прогнозом, а буде ціллю Нацбанку. І цей показник у 12% – це та ціль, яку він хоче досягти. Якщо ціни зростатимуть не так, як того вимагатиме ціль, то НБУ за допомогою засобів монетарної політики буде впливати на пришвидшення чи уповільнення зростання цін, аби досягти цього показника”, – розповідає Жолудь. І ці дії нацбанку більше будуть залежати від стабільності курсу гривні, ситуації на сході країни і, звісно, від того, чи спроможеться Кабмін витягнути українську економіку із рецесії.
Основне зростання цін наступного року припадатиме на адміністративно регульовані ціни, тобто тарифи на комунальні послуги. Адже в України залишається зобов’язання підвищувати тарифи у відповідності до Меморандуму з МВФ.
Якщо, як прогнозують експерти, у 2016 році економіка зросте не більше ніж на 0,5-3%, то не відбудеться і відчутного збільшення доходів населення, а отже не буде і росту попиту на товари і послуги. Тож для росту ціни додаткових умов не буде.
Леся Виговська
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас