На приватизацію сьогодні налаштоване тільки МінАПК, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На приватизацію сьогодні налаштоване тільки МінАПК, - експерт

Казна та Політика
158
Міністерство аграрної політики та продовольства чи не єдине відомство в Україні, що готове до приватизації неефективних держактивів.
Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
Він зазначив, що в підпорядкуванні міністерства знаходяться близько 500 держкомпаній, з яких прибуткових не більш п’яти. Решта – обтяжують бюджет боргами і “служать тіньовими схемами, за якими з країни виводять останні гроші”. Мінагрополітики одним з перших оголосило курс на тотальну приватизацію таких підприємств.
“Я знаю, що в міністерстві готові в будь-яку хвилину віддати ці компанії. Але в парламенті багато бізнесменів з комерційними та лобістськими інтересами. Фонд держмайна теж свою активність не проявляє”, – сказав експерт.
На думку Вадима Карасьова, дорого продати ці активи неможливо, а вартість деяких з них буде символічною. Разом з тим, зважившись на такий крок, держава відкриє ринок для приватного капіталу та ринкової економіки. “Такі випадки були в країнах Європи, в тій же Польщі чи Чехії, коли продавали (держпідприємства – ред.) за символічну ціну – 1 долар або 1 крона. Тому що їх все одно ніхто не купить, – заявив експерт. – Віддайте непотрібні державі підприємства, нехай молоді енергійні підприємці з ними працюють, їх модернізують і потім приносять дохід до бюджету “.
Щоб допомогти бізнесу і повернути приватизовані держкомпанії в реальну економіку, Вадим Карасьов запропонував оголосити для них податкові канікули.
Нагадаємо, раніше Міністр АПК Олексій Павленко повідомляв, що відомство готове вже зараз передати на приватизацію всі 460 ДП разом з 15% штату міністерства і бюджетом на його утримання. Зі свого боку Фонд держмайна повинен гарантувати продаж цих компаній протягом 18 місяців, як це і передбачено законодавством.
“Наша принципова і незмінна позиція – міністерство не повинно бути аграрним квазі-холдингом, який управляє сотнями державних підприємств. Державне управління – неприродно і в корені суперечить європейській практиці. Держава довела, що нездатна бути ефективним власником і менеджером, особливо в аграрному секторі”, – говорив міністр.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас