«Біржова чистка» триває: ПФТС позбавляють ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Біржова чистка» триває: ПФТС позбавляють ліцензії

Фондовий ринок
397
Учора ввечері стало відомо про те, то Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила рішення анулювати ліцензію біржі ПФТС на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку. Так один із найстаріших фондових майданчиків України, незважаючи на спроби інвесторів врятувати його, може відійти в минуле, поховавши разом із собою цілий пласт інвестиційної історії країни.
Фондова біржа ПФТС була другою за обсягом торгів в Україні: 2014 року він становив 99,9 млрд грн. Біржу було утворено ще 1996 року за підтримки USAID та участі одного із засновників фондового ринку України, голови інвестиційної компанії «Діком» Олександра Махмудова. У період економічного зростання вона була найвпливовішим фондовим майданчиком у країні, до числа так званих блакитних фішок входили Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, «Київенерго», «Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе» та інші.
2009 року стратегічним інвестором майданчика стала група «Московська біржа», частка якої донедавна становила 50% +1 акція. Саме ця «спорідненість» і послужила приводом для анулювання ліцензії біржі.
Нагадаємо, 28 червня 2015 року набув чинності закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Документ ухвалили ще на початку березня. Він установив нові вимоги до видання ліцензій для різних суб’єктів господарства, до числа яких входить і фондова діяльність. Відповідно до закону, ліцензіати повинні позбутися ліцензій у разі наявності контролю за їхньою діяльністю з боку країни-агресора, у цьому випадку – РФ.
Про те, що в ПФТС виникли проблеми з акціонерами, було відомо і раніше. Розробляли декілька сценаріїв того, як викупити біржу в росіян. На придбання претендували компанія «Інвестиційний капітал Україна», близька до нинішньої очільниці НБУ Валерії Гонтаревої, та фондова компанія «Фаворит». На останніх зборах акціонерів «Московської біржі» було затверджено плани щодо виходу з інвестицій. Відповідно, втрата ліцензії ПФТС для багатьох стала несподіванкою.
У НКЦПФР пояснили таке рішення тим, що ICU не змогла надати комісії попередню згоду продавця акцій «Московської біржі ММВБ-РТС», а «Фондова компанія «Фаворит» не надала інформації про наявність у неї коштів на придбання пакету акцій ПФТС та інформації про майбутніх кінцевих бенефіціарів біржі. «Комісія, не маючи достатніх підтверджень про можливість дотримання вимог законодавства у сфері ліцензування з боку ПФТС, вирішила анулювати ліцензію біржі», – зазначено в повідомленні регулятора.
Співрозмовники Forbes вважають таке рішення нетранспарентним і таким, що грає на руку іншій дочірній структурі «Московської біржі» – «Українській біржі». У НКЦПФР кажуть, що документи з придбання УБ були переконливішими. «Питання про прогрес передання прав власності на пакет «Української біржі» буде розглянуто комісією через 4–6 тижнів. Оскільки потенційні покупці акцій «Української біржі» – компанії «Драгон Капітал» і «Універ Капітал» – надали на цьому етапі достатньо інформації, що підтверджує можливість завершення ними процесу придбання акцій», – йдеться в релізі Нацкомісії.
Опитані Forbes джерела, близькі до ПФТС, на правах анонімності кажуть про те, що незабаром НКЦПФР може залишити на ринку лише одну біржу – УБ, а місяць часу дано на випадок того, якщо в Москві затягуватимуть процес. «За моєю інформацією, цього питання не було на порядку денному, його внесли з руки. Усі розуміють, що ці дві біржі – два конкуренти, і в цьому випадку це дуже нехороший сигнал для ринку. Мені, наприклад, не подобається, що в нас буде створено монопольний холдинг, бо нічого доброго я від монополіста не чекаю», – наголосив один зі співрозмовників.
За інформацією джерел Forbes, після того як на минулих зборах акціонерів «Московська біржа» ухвалила рішення про вихід з інвестицій ПФТС, заявки на купівлю вона брала ще до 15 жовтня – це був термін остаточного рішення. Більше того, з вищезазначеними компаніями вже було укладено попередні договори.
Рішення регулятора набуває чинності лише через місяць, офіційної реакції від біржі поки що не було. Питання майбутньої роботи ПФТС все ще залишається відкритим.
Нагадаємо, голова НКЦПФР Тимур Хромаєв нещодавно заявив, що комісія наразі перебуває на початку шляху з реформування ринку і створення центру ліквідності. «Незважаючи на те що фондова біржа – вкрай важливий елемент інфраструктури фондового ринку, жодна українська біржа не зосереджує на собі критичного обсягу ліквідності. Тому втрата ринком однієї біржі не є катастрофою», – сказав Хромаєв, маючи на увазі можливе відкликання ліцензії в УБ і ПФТС за умови, що акціонери з російським корінням не вийдуть з інвестицій.
Олександр Мойсеєнко, Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас