СНД vs долар: Як поводилася гривня і інші валюти СНД по відношенню до долара в 3 кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СНД vs долар: Як поводилася гривня і інші валюти СНД по відношенню до долара в 3 кварталі

Валюта
1784
За підсумками третього кварталу лідерами падіння проти долара США серед валют країн СНД стали казахстанський тенге (-45,2%), російський рубль (-19,3%) і білоруський рубль (-15,4%). Найбільш стійкою до стресу валютою виявився азербайджанський манат.
Про це свідчать дані щоквартального дослідження інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Стрімке ослаблення казахстанський тенге відбулося в середині серпня, коли після скасування коридору, валюта втратила 35,5%. Дії Казахстану стали відповідним кроком після девальвації китайського юаня, оскільки КНР є важливим торговим партнером. Таким чином, через девальвацію тенге Казахстан вирівнює власний зовнішньоторговельний баланс, підвищуючи конкурентність своєї продукції на двох ключових для себе ринках – Росії та Китаю.
Ослаблення російського рубля формувалося під впливом негативної динаміки на ринку нафти. Так, за підсумками першого півріччя 2015 сира нафта і нафтопродукти склали 47,9% експортної виручки РФ. Вартість нафти на світових ринках за підсумками третього кварталу знизилася більш ніж на 23%.
Девальвація білоруського рубля формувалася на тлі ослаблення російської валюти. У структурі експорту Білорусі Росія зараз займає 37,1%, при цьому частка РФ в товарообігу країн сягає 47,6%.
У третьому кварталі гривня ослабла на 1,3%, проте зміцнилася в діапазоні 21,0-22,5 грн за долар на міжбанку. Досягнуті в кінці серпня домовленості з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу, зниження бойової активності на Донбасі, проходження економікою України дна спаду і позитивний зовнішньоторговельний баланс сформували умови для стабілізації.
Після стрімкого обвалу національної валюти в першому кварталі і адаптації до умов роботи при жорстких заходах НБУ щодо обмеження ліквідності і стримування попиту в другому кварталі, в третьому кварталі ринок шукав баланс. Торгові обороти на міжбанку звузилися, і курс став більш сильно реагувати на зміни попиту та пропозиції. Разом з тим, амплітуда коливань збереглася значною – 2,5 грн або більше 10%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас