Європа «відхрестилася» від участі в підписанні «зимового» пакету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа «відхрестилася» від участі в підписанні «зимового» пакету

Енергетика
1311
У Європейській Комісії заявляють, що питання поставок природного газу в Україну в зимовий період повинні вирішити уряди України і Російської Федерації.
Про це вчора в Брюсселі повідомила прес-секретар віце-президента Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Анна-Кайса Ітконен.
Крім того, чиновниця заявила, що Президент Франції Франсуа Олланд гарантував підписання «газової» угоди після завершення переговорів в «нормандському форматі».
«Президент Олланд сказав, що ми обговорили газові домовленості, було гарантовано, що угода буде підписана, а потім буде виконана. Нам дійсно нема чого додати. Вони (українська і російська сторони) не підписали контракт, вони його парафували. Зараз залишається урядам продовжити необхідний процес », – сказала пані Ітконен.
Що ж стосується самого підписання, то це окреме питання, яке повинні вирішити між собою Київ і Росія.
Крім того Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україні вдалося на 80% знизити залежність від російського газу.
«Дешевого газу не буває. Ми там вже були. Угода про дешевий газ закінчилася окупацією Криму. Дешевий газ може бути тільки там, де є дешевий сир», – заявив Прем’єр.
Нагадаємо, згідно парафованого тристороннього протоколу, Україна бере на себе зобов’язання забезпечити транзит природного газу через свою територію до Європейського Союзу, зокрема через закачування 2 млрд куб. м газу у своїх підземних газових сховищ протягом жовтня ц.р.
За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, це цілком реально.
«Протокол «зимовий» погоджено. Він залишився тристороннім і на весь опалювальний сезон, як ми і наполягали. Комерційні угоди узгоджені. Формула формування ціни на газ зрозуміла. На відповідний квартал ціну підтвердили, прислали всі необхідні договори між ВАТ «Газпромом» і НАК «Нафтогазом», – заявив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас