Екс-чиновник НБУ заявляє про вибірковий підхід регулятора до виведення банків з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-чиновник НБУ заявляє про вибірковий підхід регулятора до виведення банків з ринку

Кредит&Депозит
1001
Екс-директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку України Леонід Антоненко піддав критиці рішення регулятора від 2 жовтня про визнання неплатоспроможним “Юніон стандард банк” (ЮСБ Банк) як виборче.
“Репресії Нацбанку стосовно одного з банків з цих п’ятнадцяти (що отримали листа НБУ про непрозорість структури власності – ІФ) прийняті на тлі більш ніж поблажливого ставлення до іншого банку, також отримав лист про непрозорість”, – написав екс-чиновник центробанку у своєму блозі в мережі Facebook.
Він нагадав, що Нацбанк через “ризики інформаційної безпеки” визнав банк проблемним, заборонивши відкривати рахунки клієнтам і приймати нові депозити.
“З банком розправилися, не давши йому ні найменшого шансу знайти вихід … Зусилля регулятора з пошуку власників банків ніколи раніше не переслідували мети розправи над банками та їх вкладниками”, – вважає Л.Антоненко.
За його словами, ЮСБ Банк робив серйозні заходи для приведення його структури власності в стан нормальності.
Екс-директор департаменту також нагадав, що Нацбанк при направленні в липні 2015 банкам листів про непрозору структуру власності заявляв про наявність у них дев’яти місяців для пошуку рішення. У двох випадках, коли банки з непрозорою структурою власності визнавалися НБУ проблемними, обмеження, що вводяться, не зачіпали діяльність банку ні в одному з істотних аспектів, що дозволило одному з банків знайти покупця і вийти з проблемності, нагадав Л.Антоненко.
Він зазначив, що на відміну від визнаного неплатоспроможним ЮСБ Банку ще одна фінустанова “не тільки не шукала рішення, але вела себе зухвало, тобто продовжувала займатися дробленням і подрібненням своїх акціонерів”, проте правління НБУ проігнорував рекомендацію про визнання її проблемною.
“Радикально інша доля спіткала банк, зайнятий пошуком цивілізованого вирішення (ЮСБ Банк). Між введенням куратора і пострілом у потилицю пройшов всього тиждень”, – констатував Л.Антоненко.
ЮСБ Банк (раніше – Катеринославський комерційний банк) заснований в 1994 році. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2015 року з розміром загальних активів банк займав 77-е місце (799, 4 млн грн) серед 127 діючих у країні банків. Його зобов’язання перед фізичними особами на цю дату становили 284 млн грн, у тому числі в інвалюті – 234,7 млн грн, перед юрособами – відповідно 169, 5 млн грн і 3 млн грн.
До початку поточного року банк не розкривав інформацію про своїх власників, вказуючи лише, що його акціонерами були 7 юридичних та 28 фізичних осіб без істотної участі. Після посилення вимог Нацбанку до розкриття структури власності, ЮСБ Банк вказав, що на середину червня цього року серед найбільших власників його акцій були Олена Гласенко (Одеса), Елла Корякіна (Антрацит, Луганська обл.), Володимир Демков (Донецька обл.) – Все троє по 9,9299%, Людмила Міщенко (Донецька обл.), Сергій Вдовиченко (Дніпропетровськ) – 9,6959%, сестра і брат Анастасія та Дмитро Іващенко – 9,44%, Тетяна Корчак (Котовськ, Одеська обл.) – 9 , 3 714% і Сергій Дугинов (Донецька обл.) – 7,196%.
Правління НБУ 2 жовтня віднесло ЮСБ Банк до категорії неплатоспроможних. “Ще один банк з непрозорою структурою власності виводиться з ринку. Ми завершили етап очищення системи, однак банкам, що порушують законодавство і проводять підозрілі операції, не місце на цьому ринку”, – прокоментувала рішення директор департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова.
Регулятор додав, що всупереч забороні, ЮСБ Банк почав укладати договори комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, що могло збільшити навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Л.Антоненко покинув Нацбанк на початку вересня цього року після восьми місяців роботи у зв’язку з неможливістю проведення запропонованих ним реформ. Разом з ним з НБУ пішов керівник управління реєстрації та ліцензування банків Олександр Бевз, який відповідав за прозорість банківського сектора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас