UCRA і ТР Дата запустили індекс настроїв зарубіжних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

UCRA і ТР Дата запустили індекс настроїв зарубіжних інвесторів

Фондовий ринок
135
Українське кредитно-рейтингове агентство (UCRA) спільно з компанією “ТР Дата” (TR DATA) запустили індекс настроїв зарубіжних інвесторів щодо вкладень в Україну. Про це повідомив генеральний директор UCRA Станіслав Дубко та директор TR DATA Ukraine Юлія Спориш.
“Основна модель – опитувальна. У нас є панелі респондентів, які ми збирали протягом року. Публікація індексу розпочата 1 жовтня і буде публікуватися на початку кожного місяця “, – заявив Станіслав Дубко.
Підсумковий індекс вимірює зміну настроїв зарубіжних інвесторів щодо інвестицій в Україну в цілому, в той час як окремі компоненти індексу оцінюють інвестиційний апетит за окремими видами інвестицій.
“Респонденти – провідні інвестиційні компанії: банки, великі холдинги, консультанти, які працюють з інвесторами поточними, потенційними, і які безпосередньо знають це настрій. Респондентів у нас зараз близько 50, в ідеалі ми плануємо досягти близько 100. У кожному разі це експертне опитування. Є три категорії респондентів: великі банки з іноземним капіталом, холдинги, корпорації, які безпосередньо зацікавлені в залученні коштів, консультанти – ті ж аудитори “, – зазначила директор компанії “ТР Дата”, Юлія Спориш.
На сьогоднішній день, найбільший оптимізм у респондентів викликають перспективи інвестицій в сільське господарство (значення індексу становить 156,0) – це єдиний компонент композитного індексу, значення якого в цьому році жодного разу не опускалося в негативну зону (нижче 100 пунктів). У той же час, вересневі події на IT ринку (обшуки у низці компаній) мали драматичні наслідки для відповідного компонента індексу, вперше з початку року опустивши його нижче 100 – його значення на жовтень становить 75,0 пункту, у той час як раніше коливалося в діапазоні від 114,3 до 136,4. Ставлення до інвестицій в промисловість, а також в сектор торгівлі та послуг залишається у негативній зоні (87,5 і 83,4, відповідно).
Як повідомили Станіслав Дубко і Юлія Спориш, перспективи короткострокових інвестицій (122,2) сприймаються краще, ніж довгострокових (112,5) і середньострокових (100). Агресивна інвестиційна стратегія (137,5), як і раніше протягом цього року, бере гору над помірним (105,6) і консервативним (87,5) підходами до фінансування проектів в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас