НБУ зобов'язав значимі платіжні системи виконати вимоги на відповідність їх діяльності критеріям важливості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов'язав значимі платіжні системи виконати вимоги на відповідність їх діяльності критеріям важливості

Фінтех і Картки
306
Національний банк України (НБУ) перевірить значимі платіжні системи країни на виконання додаткових вимог, встановлених регулятором до організації та діяльності таких систем.
“На виконання цих вимог платіжні системи мають 90 календарних днів з дня відправки Нацбанком письмового повідомлення про їх відповідність критеріям важливості. В даний час всі платіжні системи такі повідомлення вже отримали”, – сказала директор департаменту платіжних систем Наталія Лапко, яка цитується в повідомленні на веб -сайті НБУ.
Регулятор нагадав, що в серпні 2015 року НБУ вперше визначив значущі платіжні системи в Україні, розділивши їх на категорії системно важливі, соціально важливі і важливі.
До системно важливим платіжних систем була віднесена система електронних платежів НБУ, до соціально важливих – Visa, MasterCard, “поштовий світ” (“Укрпошта”) і Western Union, ще 10 систем визнано важливими.
“Ми впевнені, що всі значущі платіжні системи з відповідальністю поставляться до виконання нових вимог законодавства у зв’язку з переходом Нацбанку України до здійснення оверсайту платіжних систем на основі оцінки ризиків”, – підкреслила Н.Лапко.
Серед основних вимог до платіжних систем регулятор зазначив доступ та участь в ній, управління ризиками, забезпечення безперервної діяльності, оприлюднення інформації та захист прав користувачів.
Як нагадала Н.Лапко, в Україні до організації та діяльності значимих платіжних систем висуваються додаткові вимоги, встановлені становищем про нагляд платіжних систем, затверджених постановою НБУ №755 від 28 листопада 2014 року.
В даний час в Україні 54 платіжні системи, з них 10 створено нерезидентами і 44 – резидентами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас