Абромавічус підрахував, скільки корупції і "відкатів" в держзакупівлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абромавічус підрахував, скільки корупції і "відкатів" в держзакупівлях

Казна та Політика
1196
Скоро всі держзакупівлі в Україні стануть електронними, що допоможе перемогти корупцію в цій сфері.
Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.
“Сумарні обсяги держзакупівель в країні щорічно перевищують 250 млрд гривень. З них 10% ми оцінюємо як неефективні (робляться покупки, які не потрібні, на них можна легко отримати відкат), ще 10% – відкрита корупція. Тому потенційна економія складе близько 20% – це 50 млрд гривень. До кінця 2016 року абсолютно всі держзакупівлі будуть проходити в електронній формі “, – зазначив Абромавічус.
“Зараз мало хто встиг приєднатися до ProZorro (електронна система для здійснення держзакупівель – Ред.). Ми всіх підштовхуємо. Але навіть при маленькій кількості приєдналися економія велика, більше 300 млн гривень”, – додав міністр.
Він уточнив, що для повноцінного старту реформи держзакупівель парламенту потрібно прийняти ще один закон.
“Якщо з дерегуляції та реформу управління держпідприємствами будуть сотні законопроектів, то тут – всього два, і один уже прийнятий. Ще один – в останній стадії розробки. Ухвалений законопроект приводить держзакупівлі до відповідності з міжнародними стандартами, щоб наші виробники могли брати участь у держзакупівлях інших країн. Так, ми в Женеві приєднаємося до договору про держзакупівлі СОТ, і наші виробники вже з наступного року зможуть брати участь в них. Ми прибрали корупційну складову: йде повне розкриття кінцевого бенефіціара. Наступний законопроект переведе всі напрацювання в електронний вигляд. Простіше кажучи, закупівлі стануть повністю електронними “, – пояснив Абромавічус.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас