Вчені навчили роботів розпізнавати предмети на дотик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені навчили роботів розпізнавати предмети на дотик

Технології&Авто
110
Дослідники з Лабораторії обчислювальної техніки і штучного інтелекту Массачусетського технологічного інституту створили спеціальний маніпулятор для роботів. Він створений з силікону і дозволяє визначати форму об’єктів на дотик.
Маніпулятор оснащений силіконовими актуаторами, які дозволяють захоплювати предмети різної форми і міцності, не пошкоджуючи їх при цьому. Вбудовані в маніпулятор датчики дозволяють визначати твердість і кривизну поверхні захопленого об’єкта. Керуючий алгоритм зіставляє дані про взаємне розташування робопальців і показання датчиків з базою даних і з’ясовує, до якого з відомих об’єктів найбільше підходять виявлення параметри. Зрозумівши, що за об’єкт перед ним, робот піднімає його з необхідною для захоплення силою.
Не дивлячись на те, що при створенні системи використовувалося всього три робопальца, з її допомогою можна відрізнити навіть схожі за формою предмети. Наприклад, робот може розрізнити пластикову пляшку і паперовий стакан. Використання гнучкого маніпулятора дозволяє захоплювати незвичні для жорстких маніпуляторів об’єкти, наприклад, диски або аркуші паперу.
Раніше повідомлялося про те, що інженер з Австралії розробив робота-будівельника, здатного побудувати житловий будинок за рекордно короткий час. Перед початком процесу будівництва робот Hadrian на підставі інформації 3D CAD визначає майбутнє розташування кожної з цеглин. Потім робот самостійно нарізає цеглу і укладає їх відповідно до заданої послідовності залишаючи простір для труб і електропроводки.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас